Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

30. 11. 2022. 21:24   >>  21:22

DA NAPRAVE "KONKRETNE KORAKE"

Turska i dalje uslovljava prijem Švedske i Finske u NATO

Švedska i Finska su postigle određeni napredak u ispunjavanju bezbjednosnih zahtjeva Ankare, ali moraju da preduzmu "konkretne korake" da bi dobile odobrenje Turske za svoje stupanje u NATO, izjavio je danas u Bukureštu turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Turski ministar se u utorak na marginama sastanka NATO-a u Bukureštu sastao sa švedskim i finskim kolegom i rekao da su te dvije države "preduzele neke korake da ispune svoje obaveze", ali da "još nema konkretnog razvoja nekih pitanja kao što su izručenje osumnjičenih koje traži Turska i zamrzavanje imovine terorista. Podsjetili smo te države da na kraju treba ubijediti turski narod i turski parlament" da bi ih Ankara pustila u NATO.

Turska nije podržala pristupanje Švedske i Finske u NATO-u optuživši ih da ignorišu prijetnje oslobodilačkih kurdskih i drugih organizacija koje Turska smatra teroristima, i da tim osobama decenijama pružaju utočište.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je međutim, poslije sastanka s Čavušogluom da je "napredak napravljen" u pogledu članstva u NATO-u i da će uskoro otputovati u Tursku, te da će "vjerovatno na kraju doći do tačke u kojoj turski parlament ratifikuje" pristupanje Švedske i Finske.

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto rekao je poslije sastanka sa svojim turskim kolegom da su razgovarali "u konstruktivnom duhu" i da je "dobio potvrdu iz Turske da je Finska ispunila uslove koji su od nje traženi".

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je uvjeren da će se dvije nordijske zemlje uskoro pridružiti alijansi i da proces za to "ide rekordnom brzinom".

"Turska, Švedska i Finska se direktno angažuju, kao i sa NATO-om, kako bismo bili sigurni da su zabrinutosti Turske u potpunosti rješene, među kojima je i zabrinutost za njenu bezbjednost. Taj proces ide napred i veoma sam uvjeren da će Finska i Švedska uskoro biti formalno nove članice alijanse", rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da je "vrijeme da dočekamo te države kao punopravne članice Alijanse".

Pošto je Rusija u februaru upala u Ukrajinu, Švedska i Finska su, uplašene da bi Rusija mogla i njih da napadne, napustile dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnijele zahtjev za članstvo u Alijansi.

Parlamenti Turske i Mađarske tek treba da ratifikuju podršku dok je ostalih 28 država NATO-a to već učinilo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније