Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

05. 10. 2022. 20:46   >>  20:46 1

OD NOVEMBRA

OPEK smanjuje proizvodnju nafte kako bi uticao na rast cijena

Grupa zemalja izvoznica nafte "OPEK plus", koja uključuje Rusiju, odlučila je danas da sasiječe proizvodnju nafte i time utiče na rast cijena, što je potez koji bi globalnoj ekonomiji mogao nanijeti još jedan udarac i povećati cijene goriva na pumpama širom svijeta.

Ministri energetike zemalja proizvođača nafte dogovorili su se danas da počev od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno, što je više od očekivanog. Članice kartela sastali su se u svom sjedištu u Beču prvi put uživo od izbijanja Kovid-19 pandemije 2020. godine.

"OPEK plus" je saopštio da je odluka zasnovana na "nesigurnosti koja okružuje predviđanja na planu globalne ekonomije i tržišta nafte".

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman ukazao je na proklamovanu ulogu naftaškog kartela kao čuvara stabilnih energetskih tržišta i izjavio novinarima u Beču: "Ostajemo snaga za umjeravanje, da donesemo stabilnost".

Uticaj smanjivanja proizvodnje na cijene nafte - a time i na cijene benzina koji se pravi od sirove nafte - ipak će biti u neku ruku ograničen, jer članice "OPEK-a plus" ionako ne mogu da ispune sopstvene kvote.

Odluka o smanjenju može pomoći Rusiji, članici te alijanse, da prebrodi sve izvjesniju evropsku zabranu najvećeg dijela uvoza njene nafte. Ta odluka je donijeta usred energetske krize koju je stvorila Rusija smanjenjem isporuka prirodnog gasa Evropi, što njeni lideri nazivaju odmazdom Moskve zbog podrške Ukrajini - meti ruske invazije - i uvođenja sankcija Rusiji.

Cijene nafte, a samim tim cijena benzina na pumpama, osjetljivo je političko pitanje i u SAD uoči predstojećih djelimičnih poslaničkih izbora.

"Predsjednik (SAD, Džozef Bajden) razočaran je kratkovidom odlukom 'OPEK plus' da smanji proizvodne kvote dok se globalna ekonomija bori sa neprekidnim negativnim posljedicama Putinove invazije na Ukrajinu", saopšteno je večeras iz Bijele kuće.

Kako se dodaje, "ta odluka će imati vrlo negativne posljedice po zemlje sa nižim i srednjim prihodima, koje se već muče sa skupljim cijenama energenata", a Bajdenova administracija radiće sa Kongresom SAD na dodatnim mjerama za smanjenje kontrole OPEK-a nad cijenama energenata.

Visoka inflacija predstavlja veliku brigu za Bajdena i smanjuje šanse Demokratske partije SAD za uspjeh na "midterms" izborima u novembru.

Snabdijevanje naftom moglo bi se dodatno smanjiti u narednim mjesecima sa stupanjem najavljene evropske zabrane gotovo cjelokupnog uvoza nafte iz Rusije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније