Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ KLIX.BA ]

09. 08. 2022. 21:49 >> 21:48
1

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden potpisao dokument o pristupanju Švedske i Finske NATO-u

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je dokumente kojima se podržava pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije širenje vojnog saveza od 1990-ih i do njega je došlo kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Bajden je potpisao američki "instrument ratifikacije" izražavajući dobrodošlicu dvijema zemljama, što je posljednji korak odobrenja od Sjedinjenih Država.

"To je bio i jeste prelomni trenutak. Vjerujem u savez i za veću sigurnost i stabilnost ne samo Evrope i Sjedinjenih Država nego i svijeta", rekao je Bajden.

Američki Senat podržao je proširenje s nadmoćnih 95-1 prošle sjednice, što je rijedak prikaz dvostranačkog jedinstva u podijeljenom Vašingtonu. I demokratski i republikanski senatori snažno su odobrili članstvo dviju nordijskih zemalja, opisujući ih kao važne saveznike čije su moderne vojske već blisko sarađivale s NATO-om.

Glasanje je bilo u oštroj suptrotnosti sa retorikom u Vašingtonu tokom administracije bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa, koji je vodio spoljnu politiku "Amerika na prvom mjestu" i kritikovao NATO saveznike koji nisu uspjeli postići ciljeve vojnih troškova.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine 24. februara. Moskva je više puta upozorila obje zemlje da se ne pridružuju savezu.

Putin dobija "upravo ono što nije želio" ulaskom dviju zemalja u savez, rekao je Bajden.

NATO-vih 30 članica potpisalo je prošlog mjeseca protokol o pristupanju Švedske i Finske, dopuštajući im da se pridruže savezu nakon što sve države članice ratifikuju odluku.

Pristup moraju ratifikovati parlamenti svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza prije nego što Finska i Švedska budu zaštićene članom pet, odbrambenom klauzulom koja kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Ratifikacija bi mogla potrajati i do godinu dana, iako je pristupanje već odobrilo nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Italiju, piše Rojters.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније