Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina Business ]

31. 07. 2022. 18:42 >> 18:39

SUZBIJANJE POREMEĆAJA

Japan i SAD pokrenuli novi ekonomski dijalog

Dugogodišnji saveznici Sjedinjene Američke Države (SAD) i Japan pokrenuli su novi ekonomski dijalog na visokom nivou, koji ima za cilj zaustavljanje Kine i suzbijanje poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Japanski mediji navode da se na takozvanom ekonomskom ministarskom sastanku "dva plus dva" u Vašingtonu očekuje dogovor o zajedničkom istraživanju za poluprovodnike sledeće generacije kako bi se uspostavio siguran izvor vitalnih komponenti, prenosi Tanjug.

Sastanak su predvodili američki državni sekretar Antony Blinken i sekretarka za trgovinu Gina Raimondo i ministar spoljnih poslova Japana Yoshimasa Hayashi i ministar trgovine Koichi Hagiuda.

"Kao prva i treća najveća svjetska ekonomija, od ključne je važnosti da radimo zajedno na odbrani ekonomskog poretka zasnovanog na pravilima, u kojem sve zemlje mogu da učestvuju, da se takmiče i napreduju", rekao je Blinken na otvaranju sastanka.

Blinken je kazao da su nedavni događaji u svijetu, uključujući covid-19 i rat u Ukrajini, pokazali ranjivost kritičnih lanaca snabdijevanja, dok se sve veći broj zemalja bori sa teretom duga zbog neodrživih i netransparentnih praksi kreditiranja.

"Prinudna i osvetnička ekonomska praksa Kine tjera zemlje na izbore koji ugrožavaju njihovu bezbjednost, intelektualnu svojinu i ekonomsku nezavisnost", istakao je Blinken.

Hayashi je ocijenio ruski napad na Ukrajinu kao ozbiljan izazov za međunarodni poredak i misleći na Kinu, iako je nije direktno imenovao, osvrnuo se na pokušaje "nepravednog i netransparentnog korisćenja ekonomskog uticaja za ostvarenje strateških interesa i modifikovanje postojećeg međunarodnog poretka".

"Da bismo se efikasno nosili sa ovim, neophodno je razgovarati o spoljnoj i ekonomskoj politici kao cjelini, a ne o spoljnoj politici i ekonomskoj politici pojedinačno", smatra Hayashi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније