Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija [ I. P. ]

22. 07. 2022. 12:08 >> 12:05

UBIO 77 LJUDI

Prošlo je 11 godina od Brejvikovog pokolja u Norveškoj

Prošlo je 11 godina od napada krajnjeg desničara i teroriste Andersa Brejvika u Norveškoj 2011. godine, koji je ubio 77 ljudi, među kojima najviše maloljetnika, zbog čega je osuđen na 21 godinu zatvora.

Brejvik je 22. jula 2011. godine, nakon što je detonirao automobil napunjen eksplozivom parkiran ispred zgrada ministarstava u Oslu, prešao na ostrvo Utoja i nasumice otvorio vatru na ljetni kamp Laburističke stranke.

U bombaškom napadu u Oslu poginulo je osam osoba, a na Utoji njih 69, dok je povrijeđeno 319 osoba.

Brejvik, koji je uhvaćen na mjestu napada, osuđen je na 21 godinu zatvora, što je najduža zatvorska kazna otkako je u toj državi ukinuta smrtna, no još uvijek postoji mogućnost zamjene ove kazne u doživotni zatvor.

Brejvik, koji je dobio nadimak "norveški ubica", tvrdio je da su teroristički akti bili neophodni da bi se njegova zemlja "zaštitila od muslimana".

Žalio se na zatvorske uslove

Brejvik, koji je 2015. prijetio štrajkom glađu žaleći se na uslove u zatvoru, 2016. podnio je i tužbu protiv norveške države tvrdeći da je prekršila dvije odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Brejvik, istaknuvši nacistički pozdrav nakon što su mu skinute lisice u dvorani u kojoj je održano ročište, rekao je da su zatvorski uslovi "mučenje" i ustvrdio da je držanje u izolaciji od vanjskog svijeta kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prema zvaničnom sporazumu o standardima i praksi, Brejvikovi zatvorski uslovi bili su "dobri unutar dopuštenih granica", navedeno je u saopštenju Kancelarije državnog tužioca.

Ove godine odbijen Brejvikov zahtjev za uslovno oslobađanje

Ekstremni desničar Anders Brejvik pojavio se na sudu 18. januara, tražeći uslovno puštanje na slobodu.

Stručnjaci su izjavili da Brejvik još uvijek nije pokazao nikakav znak kajanja za svoj zločin, dok su porodice žrtava masovnog ubistva izrazile zabrinutost da Brejvik koristi saslušanje za iznošenje svojih ekstremističkih stavova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније