Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M.

29. 06. 2022. 08:27 >> 08:25

NAKON ZAVRŠETKA MANDATA DUTERTEA

Filipinski informacioni portal Repler dobio nalog za zatvaranje

Filipinskom informacionom portalu Repler (Rappler), čiji je koosnivač prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir Marija Resa, naređeno je da se zatvori, ali ona kaže da će nastaviti da rade.

Nalog za zatvaranje ovog portala stigao je dan uoči završetka mandata predsjednika Rodriga Dutertea.

Resa je bila oštar kritičar Dutertea i njegovog brutalnog rata protiv droge pokrenutog 2016, i njena onlajn pratforma je više puta krivično gonjena i dobijala je brojne prijetnje.

Filipinska komisija za hartije od vrijednosti potvrdila je danas u saopštenju da se ukidaju dozvole kojim je odobreno osnivanje Replera, zbog kršenja restrikcija za strano vlasništvo u medijima.

Tom odlukom se "potvrđuje zatvaranje" te onlajn plarforme, naveo je Repler i dodao da će se žaliti na tu "vrlo neregularnu" proceduru.

Ali Resa je rekla novinarima da će portal nastviti da radi normalno dok je u toku žalbeni postupak i dodala da samo može da se "nada najboljem" kada dođe na vlast Duterteov naslednik Ferdinand Markos mlađi.

Glavna urednica i suosnivač sajta Glenda Glorija rekla je da su razgovarali o svim mogućim scenarijima sa osobljem Replera od kada je ta komisija izdala svoje prvo rešenje 2018. godine, dodajući da ništa ne može dovoljno da pripremi redakciju na tokvo "ubijanje".

Repler se bori da preživi od kada ga je Duterteova vlada optužila za utaju poreza i i kršenje propisa oko stranog vlasništva da bi dobila finansiranje.

Sajt je takođe optužen da krši zakon usvojen 2012. godine, kada je osnovan, vezan za sajberkriminal.

Duterte je ranije nazivao Repler medij koji širi lažne vijesti, u vezi članka o jednom od njegovih najbližih saradnika.

Taj informacioni portal optužen je da je dozvolio strancima da preuzmu kontrolu na njegovim sajtom, preko matične firme Repler Holdings. Prema Ustavu investicije u medije rezervisane su za Filipince i entitete koji su pod kontrolom Filipinaca.

Resa koja ima i američko državljanstvo i ruski novinar Dmitrij Muratov u oktobru prošle godine dobili su Nobelovu nagradu za mir za napore za "očuvanje slobode izražavanja".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније