Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

26. 06. 2022. 21:54   >>  21:57

IRANSKA TV

Teheran lansirao raketu u svemir

Iranska državna televizija javila je danas da je Teheran lansirao raketu na čvrsto gorivo u svemir što je naišlo na kritiku Vašingtona uoči očekivanog nastavka prekinutih pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama.

Nije jasno kada i gdje je raketa lansirana ali objava je data pošto su satelitski snimci pokazali pripreme na poligonu Imam Homeni u ruralnoj iranskoj provinciji Semnjan, mjestu gde je Iran često imao neuspjele pokušaje slanja satelita u orbitu, prenijela je agencija AP.

Iransko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je još jednom testiralo raketu za lansiranje satelita u svrhu "istraživanja", poslije prve takve probe početkom februara 2021, prenosi Frans pres.

Državni mediji prenijeli su snimke polaska rakete u vrijeme kada su povišene tenzije oko iranskog nuklearnog programa koji se razvija pod sve manjim međunarodnim nadzorom.

Portparol iranskog ministarstva odbrane rekao je da raketa duga 25,5 metara nazvana Zoldžanah može da nosi satelit od 220 kilograma koji će prikupljati podatke u niskoj orbiti oko zemlje i promovisati iransku svemirsku industriju.

Bijela kuća je saopštila da je upoznata sa iranskom objavom i kritikovala potez kao destabilizirajući.

Bijela kuća je navela da je posvećena upotrebi sankcija i drugih mjera da spriječi dalje napredovanje iranskog programa balističkih raketa.

Raketa je lansirana samo dan pošto je evropski šef diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) bio u Teheranu da se zalaže za oživljavanje pregovora oko iranskog nuklearnog programa koji je mjesecima u zastoju.

Ostaje još nekoliko većih nesuglasica među kojima i zahtjev Teherana da Vašington ukine oznaku terorizma iranskoj paravojnoj Revolucionarnoj gardi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније