Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rts.rs [ M.L.B. ]

15. 06. 2022. 20:55 >> 20:53

STOPIRAN LET ZA RUANDU

Evropski sud zaustavio deportaciju tražilaca azila iz VB

Prvi let koji je tražioce azila trebalo da prebaci iz Velike Britanije u Ruandu otkazan je na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava. Boris Džonson ponovo je zaprijetio da će se Britanci povući iz te evropske institucije.

Očekivalo se da će do sedam ljudi, koji su došli u Veliku Britaniju tražeći utočište, biti prebačeni u Ruandu, na osnovu sporazuma dvije države o smještaju onih kojima još nije odobren azil. Odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) došla je sat i po prije nego što je avion trebalo da poleti.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u jednom od sedam slučajeva omogućila je advokatima ostalih šest tražilaca azila da podnesu prijave u posljednjem trenutku.

Odluka je, kako navodi Gardijan, značajan i sramotan udarac za Borisa Džonsona i ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel, koji su obećali da će u maju početi da šalju hiljade tražilaca azila u tu istočnoafričku zemlju.

Nekoliko sati prije nego što je avion trebalo da poleti britanski premijer zaprijetio je da će Britanija povući iz ECHR-a i optužio advokate da pomažu kriminalcima koji eksploatišu izbjeglice u Lamanšu.

Reagujući na odluku, Patelova je rekla da je "razočarana" pravnim izazovom, uputila kritike na račun presude i navela da neće odustati.

"Nećemo biti odvraćeni od toga da uradimo pravu stvar i ispunimo naše planove za kontrolu granica naše zemlje. Naš pravni tim razmatra svaku odluku donijetu o ovom letu i pripreme za sljedeći let počinju sada", izjavila je Patelova.

Vlada Ruande saopštila je da je i dalje posvećena prihvatu tražilaca azila koje šalje Velika Britanija.

"Ovakvi događaji nas ne sprečavaju. Ruanda ostaje u potpunosti posvećena tome da ovo partnerstvo funkcioniše. Trenutna situacija ljudi koji putuju na opasna putovanja ne može se nastaviti jer uzrokuje neizrecivu patnju mnogima. Ruanda je spremna da primi migrante kada stignu i ponudi im sigurnost i priliku u našoj zemlji", rekla je portparolka vlade te zemlje Jolande Makolo za AFP, navodi Gardijan.

Let, koji je koštao oko 500.000 funti, već je plaćen iz državnog budžeta, potvrdio je vladin izvor.

Vlada Velike Britanije je platila 120 miliona funti kao preduslov za sporazum sa Ruandom.

Nije rečeno koliki je račun za pravne troškove koji je ispostavljen Vladi, i nije navedeno koliko očekuje da će platiti buduće letove, smještaj i troškove života za sve koji bi trebalo da budu poslati u Ruandu.

Slučaj tražioca azila iz Iraka

Evropski sud za ljudska prava je ispitao slučaj 54-godišnjeg tražioca azila iz Iraka koji je čamcem prešao Lamanš.

On je prošlog mjeseca zatražio azil u Velikoj Britaniji navodeći kao razlog da mu je u Iraku život u opasnosti. Pet dana kasnije, uručeno mu je obavještenje da Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra da je njegov zahtjev za azil neprihvatljivi i da ga prebaci u Ruandu.

U izvještaju ljekara iz pritvorskog centra navodi se da je možda bio žrtva torture. Zatim su mu je uručeno rješenje sa uputstvom za prebacivanje u Ruandu 14. juna 2022. Međutim, u pismu suda navodi se da ne bi trebalo da deportivan u utorak uveče.

ECHR je saopštio da je posebno uzeo u obzir dokaze da tražioci azila prebačeni iz Velike Britanije u Ruandu neće imati pristup pravičnim i efikasnim procedurama za određivanje da li zaista zaslužuju status izbjeglica.

Odluka ECHR-a se poziva i na odluku sudije Svifta, koji je u petak odbacio zahtjev za hitno ukidanje privremenog zaustavljanja leta.

U saopštenju Evropskog suda za ljudska prava navodi se da je hitna privremena mjera odobrena u slučaju K.N. "tražioca azila koji se suočava sa skorim prebacivanjem u Ruandu" protiv Velike Britanije.

Broj tražilaca azila za koje se očekuje da budu poslati u Ruandu pao je sa 130 na početku prošle nedjelje, na 31 u petak, i na samo sedam u utorak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније