Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

17. 05. 2022. 12:29   >>  12:27

MAĐARSKA PROTIV

EU ponovo bez dogovora o novim sankcijama Rusiji

Evropska unija ponovo nije uspjela da se dogovori o sankcijama na uvoz ruske nafte, što bi bio šesti paket mjera zbog rata u Ukrajini. Mađarska se tome protivi i zahtijeva visoku cijenu da bi dala zeleno svjetlo.

Evropski predstavnici isfrustrirani su stavom Mađarske, što se moglo vidjeti i u obraćanju ukrajinskog šefa diplomatije nakon sastanka u Briselu.

"Naftni embargo protiv Rusije je ključan. Jasno je ko to blokira. Ali, vrijeme nam ističe, jer svakog dana Rusija zarađuje novac i taj novac investira u rat“, rekao je ukrajinski ministar Dmitro Kuleba, a prenosi Glas Amerike.

Litvanski šef diplomatije Gabrijelus Landsbergis takođe je iskazao nezadovoljstvo.

"Sada, nažalost, imamo cijelu uniju koja je talac jedne članice - zbog koje ne možemo da postignemo konsenzus".

Da bi EU usvojila neku mjeru, potrebno je da za to glasa svih 27 članica i do sada je tako bilo. Ali, zabrana uvoza nafte je najstroža mjera do sada i najviše bi oštetila finansije Moskve.

Takođe bi, međutim, pogodila i evropske zemlje koje su zavisne od ruskih energenata. Mađarska je takav slučaj i mediji prenose da sada traži stotine miliona dolara kako bi pristala na sankcije i mogla da pređe sa ruskih na druge izvore energije.

Šef spoljne politike EU Žozep Borelj kazao je da su razgovori sa Mađarskom uglavnom tehničke prirode, ali nije rekao kada bi dogovor mogao da bude postignut. Neke članice EU se nadaju da su u pitanju dani ili nedjelje.

"Jedno je jasno svima - moramo da se oslobodimo energetske zavisnosti od Rusije, bilo da je riječ o nafti, gasu ili uglju", kaže Borelj.

Dodao je da je rat u Ukrajini bio test za sve članice unije, kao i za energetsku otpornost EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније