Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BETA ]

11. 05. 2022. 19:04 >> 19:18
1

ZAPAD PODRŽAO ŠMITA

Rusija optužila zapadne zemlje da ruše Dejton

Predstavnici Rusije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas su, pozivajući se na izvještaj ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova, ocijenili da situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u BiH.

Ruski predstavnici su naveli da smatraju da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH, optuživši zapadne zemlje da
narušavaju Dejtonski sporazum.

Izrazili su i žaljenje što predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji će se obratiti na sednici Savjeta bezbjednosti, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsjedništva, kako to nalaže protokol.

"To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji izvana pokušavaju preoblikovati Dejtonski sporazum", ocijenili su predstavnici Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Pozvali su su da se pročita i izvještaj Vlade Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini, ističući da za Dejtonski sporazum ne postoji alternativa i da bi njegovo rušenje imalo posljedice po cijeli Balkan.

Predstavnici Kine u Savjetu bezbjednosti su podržali teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ocijenivši da stranci ne treba da se miješaju i intervenišu kada je riječ o unutrašnjim pitanjima BiH.

Predstavnici Velike Britanije su označili srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u RS Milorada Dodika kao krivca za loše političko stanje u BiH.

Francuska je u Savjetu bezbjednosti podržala izveštaj Visokog predstavnika o stanju u BiH, kao i međunarodno prisustvo u toj zemlji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније