Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

24. 01. 2022. 17:01   >>  17:03 2

IZVINIO SE ZBOG GREŠKE

Benedikt XVI priznao da je lažno svjedočio o seksualnom zlostavljanju

Penzionisani papa Benedikt XVI priznao je da je dao lažnu izjavu tokom istrage o seksualnom zlostavljanju djece unutar njemačke Rimokatoličke crkve.

Za seksualno zlostavljanje optuženi su i neki crkveni zvaničnici koji su još na funkcijama, prenijela je nemačka agencija DPA.

Penzionisani papa je putem svog sekretara dostavio izjavu u kojoj je naveo da je 1980. bio na sastanku na kojem se diskutovalo o svešteniku koji je zlostavljao dječake u biskupiji Esen, u zapadnoj Njemačkoj, ali da je samo premješten u Bavarsku.

Benedikt XVI, koji je tada kao Jozef Racinger bio nadbiskup u Minhenu, više puta je tvrdio da nije prisustvovao sastanku sa sveštenikom.

Advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl koja je za minhensku nadbiskupiju izradila izvještaj o seksualnim zlostavljanjima došla je do zapisnika u kojem je evidentirano da je bio na sastanku.

U pisanoj izjavi bivšeg pape navodi se da greška nije napravljena s lošom namjerom, već je rezultat "previda u uređivanju njegove izjave".

On se izvinio zbog greške i rekao da se nada da će mu biti oprošteno.

Dodaje se da na tom sastanku nije doneta odluka o svešteniku već da mu je samo dozvoljeno da ima obezbijeđen smještaj za vrijeme terapije u Minhenu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније