Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Bete ]

18. 10. 2020. 22:50 >> 22:54

POMPEO UPOZORIO

"Prodaja oružja Iranu dovešće do sankcija"

Šef američke diplomatije Majkl Pompeo upozorio je danas da će svaka prodaja oružja Iranu dovesti do sankcija, pošto su ranije danas iranske vlasti saopštile da od danas više ne važi embargo UN na prodaju oružja.

Pompeo je rekao da su SAD spremne da "uvedu sankcije svakom pojedincu ili entitetu koji materijalno doprinose snabdijevanju, prodaji i prenosu konvencionalnog oružja u Iran"

"Sve zemlje koje žele mir i stabilnost na Bliskom istoku i podržavaju borbu protiv terorizma treba da se uzdrže od učešća u trgovini oružjem sa Iranom", rekao je američki ministar spoljnih poslova.

Prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom oružju postignutim 2015. godine, embargo UN o prodaji oružja i teške vojne opreme Iranu treba da istekne 18. oktobra.

SAD, koje su se jednostrano povukle iz tog sporazuma, u avgustu su bezuspješno pokušale da se u Savjetu bezbjednosti UN produži taj embargo i ponovo uvedu međunarodne sankcije Iranu.

Iranske vlasti su ranije danas saopštile da je embargo UN na oružje danas prestao da važi pozivajući se na međunarodni sporazum.

Moskva je u septembru izrazila volju da sa Teheranom razvije vojnu saradnju kad bude ukinut embargo, dok Peking ne krije da ima namjeru da Iranu prodaje oružje poslije 18. oktobra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније