Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

07. 06. 2020. 12:03 >> 12:01

NOVO DOBA ARHITEKTURE

Kina zabranila gradnju nebodera viših od 500 metara

Vlada Kine zabranila je gradnju nebodera viših od 500 metara i kopiranje dizajna na novim zgradama koje se budu pravile u ovoj zemlji. Iz vlade su saopštili da treba početi novo doba arhitekture u kojoj bi zgrade trebale predstavljati kulturu i duh grada.

Ovom direktivom poziva se na kraj predimenziranim, ekscentričnim i čudnim zgradama.

"Nije stvar samo u visini. Radi se o kineskoj kulturi, urbanom kontekstu, duhu grada i savremenom izgledu. Mi smo u akademskoj zajednici dosta raspravljali o tome, a sada je konačno to i u vladinim dokumentima", objasnio je profesor azijske arhitekture Li Šikiao.

Od deset zgrada koje su više od 500 metara širom svijeta, polovina se nalazi u kontinentalnoj Kini. Među njima je i drugi najviši neboder na Zemlji, vijugavi Šangajski toranj visok 632 metra i Shenzhenov finansijski centar Ping An visok 599 metara.

U posljednje dvije godine pridružili su im se pekinški Citic toranj i Tianjin CTF Finance Center, sedma i deveta najviša zgrada na svijetu. No, trend gradnje visokih zgrada sve se više opada.

Broj novih zgrada u Kini od 200 metara ili više opao je prošle godine za gotovo 40 odsto, pokazuju podaci Vijeća za visoke zgrade i gradsko stanište (CTBUH). U središnjem poslovnom okrugu grada Pekinga već se primjenjuje ograničenje visine. Novi prijedlog je da zgrada budu visine oko 180 metara.

Fei Chen, profesor arhitekture na britanskom Univerzitetu Liverpool, opisao je granicu od 500 metara kao "prilično proizvoljnu", dodajući da su neboderi dimenzija 499 metara "još uvijek vrlo, vrlo visoke zgrade", no slaže se da je novi vladin dokument potvrdio rastuću netoleranciju prema previsokim zgradama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније