Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

25. 10. 2019. 09:21 >> 09:24

NESREĆA U ESEKSU

U "kamionu smrti" migranti ili žrtve trgovine ljudima

Kineska ambasada u Londonu saopštila je da britanska policija još ne može da potvrdi da su 39 osoba, pronađenih u zadnjem dijelu kamiona u istočnom dijelu Londona, bili kineski državljani, te pozvali evropske države da preuzmu odgovornost za ovu nesreću. Istrage proširene na Irsku, Belgiju, Kinu, ispituju se tragovi da li su u pitanju migranti ili trgovina ljudima.

Mediji su ranije prenijeli da je britanska policija saopštila, a Peking potvrdio, da su 31 muškarac i osam žena koji su stradali u kamionu bili kineski državljani.

Kineska ambasada u Londonu objavila je na svom sajtu da je poslala tim u Eseks, gdje je kamion s tijelima pronađen, koji se sastao sa lokalnom policijom.

"Britanska policija rekla je da provjerava identitet preminulih, i da trenutno nije u mogućnosti da sa sigurnošću kaže da su oni kineski državljani", navodi ambasada.

Evropske države da preuzmu odgovornost za smrt 39 osoba

U međuvremenu, "Global Tajms", koji objavljuje službeni list kineske Komunističke partije "Narodni dnevnik", pozvao je Britaniju i druge evropske države da prihvate neku odgovornost za smrt 39 osoba.

List ocjenjuje da je trenutno nemoguće reći kolika je odgovornost žrtava za tragediju, ali napominje da se tako "ozbiljna humanitarna katastrofa dogodila pred očima Britanaca i Evropljana", prenosi Rojters.

Prema navodima belgijske policije, 39 osoba pronađenih u kamionu hladnjači u Eseksu, je u toj hladnjači već bilo zarobljeno kada su stigli u Belgiju, prenosi Gardijan.

Ljudi već bili u hladnjači kad je stigla u Belgiju 

Belgijska policija je izvijestila kako su osam žena i 31 muškarac bili zaključani u kamionu na temperaturama koje su padale i do -25 stepeni Celzijevih već najmanje deset sati nakon što je kamion stigao u luku Cibrug.

Ipak, belgijske vlasti tvrde kako imaju puno pitanja, te kako nastavljaju istragu.

Dok istraga i dalje traje, policija je uzela još 24 sata da ispita vozača kamiona koji je uhapšen na licu mjesta.

Istraga se proširila i na Irsku, Belgiju, a sada i Kinu.

Irska kompanija vlasnica kamiona je poručila kako sarađuje s policijom, te da insistira na tome da nema nikakve veze s vozačem Moom Robinsonom.

Jedan izvještaj tvrdi da se detektivi fokusiraju na tri člana bande smještene u blizini granice Sjeverne Irske.

"The Daily Telegraph" citira izvor koji je rekao da se istraga fokusira na zločinačku organizaciju baziranu na jugu Armagha, a koja je povezana s disidentskim paravojskama.

Prikolica nije dirana u belgijskoj luci

U međuvremenu je izvršni direktor luke Cibrug, Joakim Koens rekao kako prikolicu niko nije dirao nakon dolaska u luku.

"Kontejner hladnjača u zoni luke je u potpunosti zatvoren. Tokom pregleda pregledavaju se pečat i registracijske pločice. Kamere provjeravaju vozača", dodao je.

Gradonačelnik Brugesa Dirk de Fauv, se takođe oglasio i rekao da se luka nadzire kamerama i kako su ekstremno male šanse da je 39 osoba uvedeno u hladnjaču u toj luci.

Migranti ili žrtve trgovine ljudima?

Gardijan dodaje kako se sumnja na to da se radi o slučaju krijumčarenja ljudima, a ne ekonomskim migrantima ili izbjeglicama.

Dodaju kako većina Kineza koji dospiju u Englesku ilegalno dolaze u situaciji u kojoj su u dugovanju.

Pojavili su se i novi detalji, koji postavljaju nova pitanja. Naime, hladnjača je stigla bez pratnje u Englesku iz Ciburga rano u srijedu ujutro. Pokupljena je u luci Parflit oko 1 sat ujutro. Pokupio ju je vozač Robinson.

Policija je rekla da je Robinson došao svojim kamionom po prikolicu. Prikolica je pak pet dana ranije iznajmljena južno od Irske granice.

Tvrtka GTR koja je iznajmila prikolicu izjavila je kako je to napravila 15. oktobra, te su informacije o najmu dali policiji.

Te informacije uključuju i identitet klijenta koji ju je iznajmio. Osim toga, dostaviće i podatke o praćenju lokacije prikolice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније