Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ rtcg.me ]

11. 06. 2023. 06:28 >> 06:28

PROGNOZA

Promjenljivo i nestabilno vrijeme

Jugoistočni dio kontinenta danas će biti pod uticajem baričke doline nestabilnosti koja će usloviti nestabilne vremenske prilike sa kišom i grmljavinom. Jugozapadni dio je pod perifernim uticajem ciklona iznad Atlantika koji donosi promjenljivo vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom posebno u širem regionu Pirineja u Francuskoj u pravcu Alpa i Italije.

Centralni dio i region Baltika nalazi se pod uticajem prostranog anticiklona sa centrom u regionu Baltika koji donosi uglavnom stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Zbog jake advekcije tople vazdušne mase sa sjeverozapada Afrike, neubičajeno toplo na zapadu Evrope u pravcu Norveške.

Temperatura vazduha od 17 stepeni u Helsinkiju do 31 u Parizu.

Na Balkanskom poluostrvu, danas, promjenljivo i nestabilno vrijeme, sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

U perifernim istočnim i jugoistočnim djelovima više sunca i uglavnom bez kiše. Zbog burnog razvoja konvektivnih oblaka, lokalno moguće su kratkotrajne olujno-grmljavinsko gradonosne vremenske nepogode.

Temperatura vazduha uglavnom, 30 stepeni.

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo do pretežno oblačno i nestabilno povremeno sa kišom a lokalno i pljuskovi sa grmljavinom. Temperatura vazduha od 16 do 23 stepena.

Na jugu, promjenljivo oblačno sa povremenim sunčanim periodima i nestabilno sa kišom, popodne i naveče lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar uglavnom slab, u zoni grmljavinskih oblaka kratkotrajno na ograničenom prostoru mogući su jaki olujno-vrtložni vjetrovi. Temperatura u najtoplijim predjelima oko 28 stepeni.

More malo talasasto. Vjetar ujutru slab istočni tokom dana slab do umjeren zapadnih smjerova. Temperatura mora oko 24 stepena. UV index, visok, oko 7 UV jedinica.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno i nestabilno povremeno sa kišom popodne pljuskovi sa grmljavinom.

U večernjim noćnim satima umjeren do pojačan sjeverni vjetar.

U utorak, promjenljivo oblačno sa sunčanim periodima, popodne sporadično u planinskim predjelima moguća je rijetka pojava kratkotrajne kiše sa grmljavinom.

Na jugu, u ponedjeljak promjenljive i nestabilne vremenske prilike, povremeno sa kišom u popodnevnim satima lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

U utorak pretežno sunčano i toplo, popodne u centralnim planinskim predjelima i u regionu Orjena pojačan razvoj oblaka i tek ponegdje moguća je kratkotrajna kiša sa gmljavinom.

Usljed jake termičke konvekcije, u nedjelju i ponedjeljak na teritoriji Crne Gore, lokalno postoji rizik od kratkotrajne olujno-vremenske nepogode.

Na kraju interesantan podatak, 10. juna 2003. godine u Budvi temperatura je dostigla 34,4 stepena i ovo je najviša izmjerena temperatura na primorju za današnji dan za više od pola vijeka.

Na sjeveru Crne Gore na današnji dan 2012. godine izmjerene su najviše temperature, u Bijelom Polju i Beranama temperatura je dostizala do 33 stepena.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније