Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

01. 09. 2024. 22:55 >> 22:55
1
Čitaj mi:

PENTAGON ŠALJE

Hrvatska nabavlja višecjevne lansere raketa HIMARS

Hrvatska je poslala Pentagonu formalni zahtjev za nabavku osam višecjevnih lansera raketa M142 HIMARS, sredstva koje je postalo poznato širokoj javnosti kroz vijesti o ratu u Ukrajini, a vrijednost posla, koji uključuje i prateću opremu, iznosi 390 miliona dolara, prenosi danas portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Taj sistem koji su Amerikanci donirali ukrajinskoj vojsci pokazao se kao vrlo efikasan i precizan u dejstvima po ruskoj pozadini, a jedno lansirno oruđe ima modul sa šest raketa kalibra 227 milimetara.

Hrvatska vojska sa sistemom HIMARS dobiće domet i preciznost kakvu nemaju sa sadašnjim višecjevnim lanserima. Iz američkog ugla jačanje hrvatske artiljerije vidi se kao podrška spoljnoj i odbrambenoj politici SAD u kontekstu jačanja resursa članica NATO.

Nabavkom sistema HIMARS, Hrvatska će zamijeniti višecjevne lansere za rakete Grad kalibra 122 mm i dometa 20 kilometara.

Novi sistem imaće vođene rakete porodice GMLRS minimalnog dometa 15 kilometara koje mogu da dostignu cilj udaljen 92 kilometra. Visoka preciznost postignuta je inercijalnim navigacijskim sistemom koji se koriguje GPS-om.

Za bateriju sistema HIMARS na hrvatskoj listi nabavke, su 24 modula sa šest vođenih raketa M30A2 sa bojevom glavom koju čini 182.000 parčadi od volframa kakve se koriste za dejstvo po objektima veće površine kao što su vatreni položaji artiljerije, jedinica PVO, aerodromi.

Hrvatska želi 24 modula sa šest raketa M31A2 su sa razornom glavom mase oko 90 kilograma za uništavanje malorazmjernih i utvrđenih objekata dejstva.

Za obuku će Hrvatska vojska dobiti školske rakete modela LCRRPR maksimalnog dometa 15 kilometara, a u okviru paketa tehnike su i vozila za podršku – 10 komada M1152 HMMWV 4x4 od kojih su osam u komandnoj varijanti, po jedno za svako lansirno oruđe, a dva su mobilne radionice.

U listi tehnike je i 36 prijemnika GPS modela DAGR, ručnih uređaja mase manje od 450 grama.

U paketu sredstva veze su radio uređaji AN/PRC-117G, AN/PRC-158 i AN/PRC-160, a hrvatska vojska će dobiti i sistem za kontrolu vatre CFCS, sistem IFATDS za proračun elemenata gađanja, softversku podršku, obuku, vozila za prevoz modula.

U informaciji Pentagona o hrvatskim HIMARS navodi se da će oni ojačati potencijale te zemlje za "odvraćanje od sadašnjih i budućih prijetnji" i da će podržati hrvatske operacije u okviru NATO.

Amerikanci cijene da predložena prodaja lansera HIMARS neće promeniti u osnovi balans snaga u regionu iako će sa osam borbenih oruđa Hrvatska imati veliku prednost u odnosu na ostale zemlje koje ne posjeduju slična sredstva ili koriste samo sistem Grad sa raketama dometa 20 kilometara.

Vojska Srbije ima četiri višecjevna lansera raketa Orkan kalibra 262 mm dometa do 50 kilometara, ali čitava baterija može istvoremeno da lansira samo 12 raketa, kao dva HIMARS-a.

Orkan je nevođeno sredstvo projektovano 1980-tih godina koje ima veliko rasturanje na krajnjem dometu, a rakete M30A2 i M31A2 su savremena vođena sredstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније