Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

19. 07. 2024. 19:26 >> 19:26
1

potpisan memorandum

Vodeće zapadne novinske agencije izvijestile o sporazumu Srbije i EU

Vodeće zapadne novinske agencije izvijestile su danas o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Srbije i EU o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, navodeći da se time obezbjeđuje da sirovine koje se eksploatišu u Evropi ostanu na evropskom tlu.

Agencija Rojters je navela da sporazum, potpisan u Beogradu na Samitu o kritičnim sirovinama, omogućava pristup Evropske unije sirovinama koje se iskopavaju u Srbiji i jača veze dvije strane u proizvodnji baterija i električnih vozila.

Rojters prenosi izjavu njemačkog kancelara Olafa Šolca da je Memorandum "od ključnog značaja za nezavisnost Evrope", i potpredsjednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča da bi Srbija mogla da bude prva evropska zemlja koja će upravljati cijelim lancem u proizvodnji električnih vozila, koji počinje iskopavanjem litijuma.

Srpska opozicija i zelene grupe najavile su blokade glavnih željezničkih pruga i raskrsnica u avgustu ako vlada do tada ne obustavi projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto, ukazuje američka agencija.

Agencija dodaje da je danas nekoliko desetina aktivista pokreta Kreni-promijeni protestovalo ispred ogromnog kompleksa u kojem je bilo sjedište vlade za vrijeme komunizma, i prenosi izjavu njegovog lidera Sava Manojlovića da se litijum ne iskopava tamo gdje je velika gustina naseljenosti.

Američka agencija Asošiejted pres objavila je da je Šolc pohvalio sporazum Srbije i EU "koji utire put spornom iskopavanju litijuma, mega projektu koji bi mogao da smanji zavisnost Evrope od Kine, ali koji žestoko kritikuju ekolozi i opozicione grupe".

Njemačka, najveći proizvođač automobila u Evropi, nastoji da obezbijedi litijum za svoje proizvođače električnih vozila dok se Evropska unija bori da smanji zavisnost od uvoza iz Kine, dominantne u lancu snabdijevanja litijum-jonskim baterijama, navodi AP.

Agencija navodi i da su jake snage policije danas spriječile grupe demonstranata da se približe vladinoj zgradi u kojoj je Memorandum potpisan.

Asošiejted pres izdvaja izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će iskopavanja litijuma biti jedino ako proizvođači automobila i baterija u Njemačkoj i drugim državama EU budu gradili fabrike u Srbiji, umjesto da direktno izvoze sirovine u svoje zemlje.

Potpisani sporazum analitičari vide kao veliki podsticaj za Vučića i njegovu tvrdolinijašku politiku, u vrijeme kada Srbija formalno teži članstvu u EU, ali održava bliske političke i ekonomske veze sa Kinom i Rusijom, uprkos agresiji Moskve na Ukrajinu, navodi AP.

Francuska agencija Frans pres prenosi Vučićevu izjavu da "bez pune zaštite životne sredine neće biti projekta" kompanije Rio Tinto, ali da će ga biti upravo zato što u Srbiju "dovode najbolje stručnjake iz Evrope da pomognu".

Vučić je rekao i da će litijum biti prodavan isključivo evropskim partnerima, uprkos interesovanju kineskih proizvođača, navodi AFP.

"To smo obećali predstavnicima EU. Imamo odlične odnose sa Kinezima i to nema nikakve veze sa ovim projektom", prenosi AFP izjavu Vučića.

Vučić je kazao i da se današnjim potpisivanjem Pisma o namjerama o razvoju lanca vrijednosti e-mobilnosti u Srbiji obezbjeđuje da Beograd neće dozvoliti izvoz više od 12-13 odsto sirovina iz litijuma i da bi ostatak mogao da napusti zemlju u obliku katoda ili baterija proizvedenih u Srbiji, navodi AFP.

Francuska agencija piše i da je otvaranje rudnika posljednjih godina "izvor brojnih političkih sporova" i da protivnici projekta "Jadar" strahuju od njegovog uticaja na životnu sredinu u poljoprivrednoj oblasti na zapadu Srbije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније