Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B.

16. 04. 2024. 20:10 >> 22:16
30
Čitaj mi:

PLENARNO ZASJEDANJE

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala prijem Kosova

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) podržala je danas prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

Nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savjet Evrope na današnjoj sjednici u Strazburu podržao je 131 poslanika, dok je 29 glasalo protiv.

Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani prethodno je, 27. marta, usvojio Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju.

Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Savjeta Evrope koji će zasijedati sredinom maja.

Izvjestiteljka za prijem Kosova u Savjet Evrope Dora Bakojani na početku današnje rasprave pozvala je poslanike da Komitetu ministara preporuče prijem Kosova u članstvo Svjeta Evrope.

Bakojani je istakla da se njen izvještaj ne bavi pitanjem državnosti Kosova .

Grčka poslanica je podsjetila i da je u svom izvještaju podvukla tri stvari koje je potrebno hitno sprovesti.

To su, kako je navela, primjena odluke Ustavnog suda u vezi imovine manastira Visoki Dečani, što je ispunjeno, problem eksproprijacije imovine manjinskih zajednica i uspostavljanje Zajednice srpskih opština što je, kako je dodala, najveće otvoreno pitanje.

U dokumentu koji je danas bio pred poslanicima iz 46 država članica SE, navodi se da bi članstvo u Savjetu Evrope doprinijelo da Kosovo "nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da se posveti postojećim izazovima", kao što su jaz između normativnih standarda i njihove efikasne primjene, potreba da se poboljša zaštita prava nevećinskih zajednica, i podsticanje klime koja pogoduje izgradnji povjerenja, pomirenju i inkluziji.

Kao "veliki iskorak" pozdravlja se sprovođenje presude Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Visoki Dečani priznato vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

Vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani bio je jedan od tri uslova za ulazak Kosova u Savjet Evrope. Preostali su formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i revizija kontroverznih eksproprijacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, uključujući imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Ta dva uslova su u nacrtu Mišljenja označena kao "post-pristupne obaveze Kosova", koje Priština mora da ispuni poslije prijema u Savjet Evrope.

U dokumentu se navodi da će formiranje ZSO pomoći da se obezbijedi zaštita prava kosovskih Srba i da PSSE treba da očekuje od Prištine preduzimanje "suštinskih i konkretnih koraka" u cilju njenog uspostavljanja.

U Mišljenju se navodi i da bi članstvo u Savjetu Evrope bilo prekretnica u procesu evropskih integracija Kosova.

Članstvo u SE omogućilo bi Kosovu pristup Evropskom sudu za ljudska prava i pridruživanje brojnim međunarodnim konvencijama.

Kosovo je podnijelo zahtjev za pristupanje Savjetu Evrope u maju 2022. U martu 2023. Savjet Evrope je odlučio da aplikaciju Kosova proslijedi Parlamentarnoj skupštini te organizacije.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније