Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

26. 09. 2023. 12:47 >> 14:29
12

KOSOVO

Selo Banjska i dalje pod blokadom, uhapšenima određen pritvor

Ne smanjuje se napetost na Kosovu nakon sukoba Srba i pripadnika kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj. Selo je i dalje blokirano. U sukobu su poginula četiri napadača i jedan pripadnik kosovske policije. Sinoć i nova hapšenja u Banjskoj. Nakon saslušanja uhapšenih zbog sukoba u selu Banjska određen je jednomjesečni pritvor.

Nakon saslušanja pred sudijom u Osnovnom sudu u Prištini, dvojici uhapšenih nakon sukoba u selu Banjska određen je jednomjesečni pritvor. Pritvor je danas određen B. S. i D. M.

Uhapšenom V. T. je sinoć određeno mjesec dana istražnog pritvora.

Specijalno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za određivanje mjere pritvora protiv tri lica: V. T., B. S. i D. M. za krivična djela napad na ustavni poredak i bezbjednost i pripremanje terorističkih napada.

Stano: Popodne novi sastanak ambasadora EU o situaciji na Kosovu

Portparol Evropske unije Peter Stano kaže da je jučerašnji sastanak visokih diplomata EU sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, samo jedna od brojnih diplomatskih inicijativa koje se odvijaju povodom situacije na Kosovu  kao i da će se ambasadori zemalja članica EU ponovo sastati u toku popodneva kako bi razgovarali o tome.

"Sljedeći sastanak će se odigrati danas popodne. Ambasadori zemalja članica će se sastati kako bi razgovarali o situaciji. To su politički procesi koji se trenutno odvijaju, razgovara se o tome šta se tačno dogodilo i koji kurs akcija će zemlje članice zauzeti", naveo je Stano na konferenciji za novinare.

Vučić: Tražio sam da Kfor preuzme brigu o bezbjednosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije, pri čemu je zatražio da Kfor preuzme brigu "o svim bezbjednosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije".

 Nakon dva dana žiteljima Banjske dostavljen hljeb

Nakon dva dana žiteljima Banjske dostavljeno je 120 vekni hljeba.

Dostavljačima pekare iz Zubinog Potoka juče i prekjuče policija nije dozvoljavala kamionetom da dostave hljeb do sela.

Policija na raskrsnici na magistrali ni jutros nije dozvolila ulazak kamiona u Banjsku.

Negdje poslije 10 časova po hljeb do raskrsnice je došao vlasnik jedne od trgovina u Banjskoj.

Vučić se sastao sa ambasadorima Kvinte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije.

U Srbiji sjutra Dan žalosti 

Vlada Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sjednici, 27. septembar za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu.

 U selu Banjska, koje je i dalje pod blokadom, a uhapšeno je još troje Srba, saopštila Kancelarija za Kosovo.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je Srbi na sjeveru Kosova prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti riječ osude od strane međunarodnih predstavnika.

Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za prolaz iz centralne Srbije, a može se samo izaći sa Kosova. Prolazak iz centralne Srbije ka Kosovu moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

Povodom najnovijih dešavanja na Kosovu sinoć su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednik Aleksandrar Vučić razgovarali o mjerama koje treba preduzeti i šta dodatno može da se uradi za srpski narod, prije svega na Kosovu.

Situacija na Kosovu biće tema sastanka predsjednika Srbije i ambasadora zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefa delegacije Evropske unije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije posjetio je manastir Banjsku, gdje mu je predočeno da su Euleks i policija završili uviđaj. Iguman Danilo je, dodaju, prilikom pretresa manastira, Euleksu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli vidjeti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније