Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

19. 09. 2023. 22:51 >> 22:50
1

RAZGOVORI U NjUJORKU

Šole pozvao na angažovanje u dijalogu Kosova i Srbije

Za stabilnost regiona i integraciju ka Evropskoj uniji (EU) potrebna je deeskalacija situacije na Kosovu i hitno angažovanje u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kazao je viši savjetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Šole i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarali su u Njujorku sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

"Dobar razgovor sa Osmani o zajedničkoj posvećenosti evroatlantskoj budućnosti Kosova, o potrebi deeskalacije situacije i hitnom angažovanju u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kojim posreduje EU – što je ključno za regionalnu stabilnost i integraciju ka EU", napisao je Šole na društvenoj mreži X.

Osmani je istakla da je značajan principijelan pristup punoj i uravnoteženoj primjeni dogovora postignutih u okviru dijaloga.

"Uloga SAD-a je ključna za uspješno okončanje procesa, utirući put za međusobno priznanje", napisala je Osmani na društvenoj mreži X.

Sastanak Osmani i visokih američkih zvaničnika uslijedio je sedam dana nakon posljednje runde dijaloga na visokom političkom nivou između Kosova i Srbije.

Taj sastanak je završen bez rezultata, a EU je saopštila da premijer Kosova Aljbin Kurti nije bio spreman za napredak, za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prihvatio njihov predlog za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније