Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

08. 06. 2023. 21:52 >> 21:52

PREMIJER KOSOVA

Kurti: Evropski izaslanici su iznevjerili Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".

„Mi insistiramo na činjenici da ako se ponašate dobro prema autokrati, to ga neće učiniti boljim. Upravo suprotno“, naglasio je Kurti.

Istakao je da su i američki i evropski izaslanici za dijalog Srbije i Kosova, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, došli sa zahtjevima i uslovima druge strane.

On insistira na tome da brojnost specijalnih policijskih snaga na sjeveru ne može biti smanjena sve dok „kriminalne srpske bande“ ne odu sa Kosova ili ne budu uhapšene.

Na Kosovu je bilo mira sve dok iz Beograda nije stigla naredba za nasiljem, tvrdi Kurti.

„Zapadne sile ne bi trebalo da udovoljavaju Beogradu, koji je korijen problema kada je riječ o nasilju na Zapadnom Balkanu“, kazao je Kurti.

On se požalio da su međunarodni posrednici i evropski izaslanici iznevjerili Kosovo prilikom vanrednih aprilskih izbora u četiri opštine na sjeveru, sa većinski srpskim stanovništvom.

Kurti je istakao da mu je potrebna podrška međunarodne zajednice kako bi se uspostavio politički pluralizam u manjinskoj zajednici Srba na Kosovu „za fer takmičenje, u demokratskoj trci za nove gradonačelnike“.

„Ne možemo priuštiti još jedan proces u kojem će se srpski kandidati dan pre izbora odlučiti na bojkot, samo zato što to Beograd naredi“, zaključio je Kurti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније