Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

ртцг.ме

25. 05. 2023. 08:17 >> 08:39

RAZBIJENA KRIMINALNA GRUPA

Akcija u Hrvatskoj, uhapšeno osam osoba zbog šverca droge

Hrvatska policija uhapsila je osam osoba zbog optužbi za šverc droge. Svi osumnjičeni u najnovijoj međunarodnoj akciji policije i USKOK-a protiv navodne grupe krijumčara droge i oružja, predvođene Dinom Muzaferovićem zvanim Cezar, u poslijepodnevnim satima u srijedu ispitani su USKOK-u, ali nije poznato kako su se branili. Od ukupno dvadesetak osoba koje policija i USKOK sumnjiče za pripadnost grupi, u srijedu ih je u Hrvatskoj uhapšeno osam, dok su ostali ili od ranije u zatvorima, ili su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Neki su, kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, uhapšeni u Sloveniji i Hrvatska će tražiti njihovo izručenje. Muzaferović se nalazi u zatvoru u Rimu, budući da je Italiji izručen početkom ove godine iz Njemačke zbog izdržavanja kazne zatvora.

Cezar na vrhu kriminalne grupe

Više osoba uhapšeno je u srijedu ujutro širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne grupe koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva.

Policija sumnja da je na čelu osumnjičene zločinačke bande Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji je trenutno na služenju zatvorske kazne u Rimu, nakon što je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju.

Hapšenja su se odvijala paralelno s hapšenjima Muzaferovićevih navodnih saradnika u nekoliko zemalja, među kojima su BiH, Belgija, Italija, Holandija, Slovenija i Njemačka, a u akciju su takođe uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) i Europol, dok hrvatska policija koordinira akciju.

Specijalni bunkeri

Pretražene su i prostorije autoprevoznika u čijim su kamionima droga skrivali u specijalno izrađenim bunkerima i prevozila. Osumnjičene, među kojima je nekoliko hrvatskih državljana, ali i državljana BiH i Slovenije, terete da su u proteklih godinu i po iz Holandije prevezli više od 20 kilograma kokaina, iz Turske više od 80 kilograma heroina te iz Crne Gore 100 kilograma hašiša.

Drogu su uglavnom kamionima, ali i ličnim automobilima prevozili preko Zagreba i za hrvatsko narko tržište, ali i za tržišta Njemačke, Slovenije i Švajcarske, a policija je tajnim nadzorom uspjela detektovati samo nadimke njihovih dobavljača - poput "Hasana", "Marokanca", "Tamera" i "Roterdama."

Inače, Muzaferović je već neko vrijeme na Interpolovoj potjernici po zahtjevu BiH gdje je sredinom 2021. godine osumnjičen u sklopu akcije "Eskobar" za organizaciju velikih plantaža marihuane te njeno krijumčarenje u zemlje EU.

Likvidacije svjedoka

Nedugo nakon pokretanja akcije "Eskobar", tužilaštvo BiH dobilo je svjedoka Eldina Ćerimovića koji je na suđenju trebalo da svjedoči protiv Muzaferovića i ostalih. No, u maju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubice su mu dok je išao na posao, prišli automobilom i u njega sasuli nekoliko metaka i zatim ga pregazili automobilom.

Mada niko nije službeno osumnjičen za njegovo ubistvo, tužilaštvo i policija BiH njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

"Dino Muzaferović lišen je slobode već više od pola godine i u zatvoru je u inostranstvu pa je nejasno kako će opstati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom organizacijom", rekao je advokat Tihomir Mišić koji zastupa Muzaferovića u drugom postupku.

Osim Muzaferovića, kako saznaje Slobodna Dalmacija, u ovoj akciji je osumnjičen A. I. iz Bileće koji je krajem prošle godine u BiH bio osumnjičen kao dio dilerske grupe koja je u ubila načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, Radenka Bašića.

S druge strane, tokom istrage je utvrđeno i da su osumnjičeni ponekad koristili kriptovane mobilne telefone tako da će se cijeli sadržaj komunikacije možda tek otkriti kad se pretraže zaplijenjeni telefonski uređaji. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније