Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ RSE ]

24. 01. 2023. 18:02 >> 17:58
17

BORELj

Srbija se jedina u regionu nije usaglasila sa EU sankcijama protiv Rusije

Srbija se ponovo nije usaglasila sa novim odlukama Savjeta Evropske unije o restriktivnim mjerama protiv Rusije.

U saopštenju visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja o usklađivanju ostalih država sa odlukama EU spominje se da su se od zemalja kandidata Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina, usaglasile sa odlukama EU o sankcijama.

Pored njih, sa odlukama EU to su učinile i zemlje Evropskog ekonomskog prostora među kojima su Island, Lihtenštajn i Norveška.

"Oni (zemlje koje su se uskladile) će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u deklaraciji evropskog šefa diplomatije.

Radi se o nizu paketa novih sankcija koje je EU uvela protiv Rusije u toku decembra prošle godine.

Srbija je važila za lidera u pristupnom procesu. Jedina je zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU po pitanju sankcija Rusiji, a koje su odgovor na agresiju na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.

Zbog tvrdog stava i odbijanja da uvede sankcije Rusiji, zvanični Beograd u prethodnoj godini, nije učinio ni jedan korak po pitanju napretka u procesu evropskih integracija.

EU redovno poziva Srbiju da usaglasi njenu spoljnu politiku sa politikama EU.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније