Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina/RSE/M.L.B. ]

18. 01. 2023. 17:34 >> 17:32
6

USLOVI I ZA SRBIJU

Evropski parlament zatražio sankcije za Dodika

Evropski parlament (EP) zatražio je od Evropske unije (EU) da sankcioniše predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, a da evropske integracije Srbije uslovi uvođenjem sankcija Rusiji.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ti zahtjevi navedeni su u Rezoluciji koja je usvojena danas.

Za Rezoluciju je na sjednici glasalo 407 poslanika, dok je protiv bilo 92, a uzdržanih 142.

Rezolucije EP imaju političku simboliku, ali nijesu pravno obavezujuće za evropske institucije, niti države članice EU.

Autor Rezolucije, evropski poslanik Dejvid Mekalister prije glasanja je upozorio da EU mora da bude aktivna u svim državama Zapadnog Balkana, kako bi se suprotstavili destabilizirajućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije.

On je kazao da, ako se EU povuče iz regiona, postoje akteri iz trećih zemalja koji bi odmah mogli da je zamijene.

"Svih šest zemalja na Balkanu imaju evropsku perspektivu. Ali moramo da budemo prisutni na terenu kako bismo se suprotstavili ovom zloćudnom negativnom uticaju koji dolazi od Rusije i drugih", kazao je Mekalister novinarima prije usvajanja dokumenta.

U Rezoluciji se navodi da EP ponavlja poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika”, dodaje se u Rezoluciji.

Sve države članice EU pozvane su da obezbijede da Savjet EU usvoji takve sankcije.

U Rezoluciji se naglašava potreba da zemlje kandidati i potencijalni kandidati sa Zapadnog Balkana trebaju da u potpunosti usklade svoje politike sa politikama EU.

"EP naglašava da se zemlje koje se žele pridružiti EU moraju u potpunosti uskladiti sa temeljnim vrijednostima i zajedničkim politikama u svjetlu ruskog nelegalnog rata", navodi se u tekstu.

EP je u Rezoluciji izrazio žaljenje zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno u pogledu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine.

U testu Rezolucije se ponavlja stav EP da bi dalja pregovaračka poglavlja u okviru pregovaračkog procesa sa Srbijom trebalo otvoriti tek kada država ojača svoju posvećenost reformama u oblastima demokratije i vladavine prava i pokaže punu usklađenost sa spoljnom politikom EU.

Poseban paragraf u tekstu Rezolucije posvećen je akcijama evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija prema nekim državama regiona.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније