Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Иван Мијановић, ТВЦГ

18. 01. 2023. 13:38 >> 13:32

ZABRINUTI ZA VLADAVINU PRAVA

Poslanici EP traže istragu o radu Varheljija

Evropski parlament (EP) usvojio je godišnji izvještaj o implementaciji zajedničke vanjske i bezbjednosne politike za 2022, izvjestioca Davida Mekalistera.

U Rezoluciji, koja je dobila podršku 407 poslanika se navodi da Evropski parlament ostaje duboko zabrinut zbog izvještaja da komesar za susjedstvo i proširenje “namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama pristupnicama EU”.

Poslanici apeluju na Komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi Komesar za susjedstvo i proširenje predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima.

U Izvještaju, ponovljen je poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika, i pozivaju se sve države članice da osiguraju da takve sankcije može usvojiti Savjet.

Dokument naglašava važnost potpunog usklađivanja zemalja Zapadnog Balkana sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, posebno njenom politikom sankcija trećim zemljama.

U usvojenim izvještaju istaknuto je žaljenje zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, posebno u pogledu agresorskog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine, i ponavlja se stav da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo otvoriti tek kada Srbija ojača svoju posvećenost reformama u oblastima demokratije i vladavine prava i pokaže punu usklađenost sa ZVBP. Poslanici podsjećaju da Srbija, kao zemlja koja teži evropskim integracijama, mora da se pridržava zajedničkih vrijednosti i prava EU.

“Očekujemo da se zemlje koje su u procesu proširenja u potpunosti usalgase, korak po korak sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom. To se odnosi i na usaglašavanje u sankcijama”, kazao je izvjestilac Dejvid Mekalister.

Evropski parlament, kako se navodi, pruža snažnu podršku evropskoj budućnosti i pristupanju EU svih zemalja Zapadnog Balkana kao punopravnih članova EU porodice i poziva države članice da obnove svoju posvećenost proširenju ispunjavanjem obaveza EU prema zemljama zapadnog Balkana, posebno hitnim ukidanjem viznih barijera za građane Kosova.

Naglašava se da je neophodno da EU ojača kredibilitet procesa proširenja čuvajući njegovu prirodu zasnovanu na zaslugama, uključujući kriterijume kao što su demokratija, osnovna prava i vladavina prava, na osnovu poglavlja 23 i 24 pravne tekovine EU u revidiranoj metodologiji proširenja, uz izbjegavanje politizacije procesa proširenja kroz bilateralne sporove. “Napredak na putu ka EU treba da zavisi od trajnog i nepovratnog napretka ostvarenog kroz neophodne reforme vezane za EU, posebno u oblasti vladavine prava”, ističe se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније