Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Beta ]

09. 09. 2022. 13:00 >> 12:57
2

ODLUKA DO NOVEMBRA

Ako ne bude produžena misija EUFOR-a, u BiH stiže NATO

Savjet bezbjednosti UN-a će u oktobru ili novembru razmatrati produženje mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a ako se neka od stalnih članica Savjeta bezbjednosti s tim ne složi, misija EUFOR-a (Altea) će se završiti u BiH.

Sarajevski portal Istraga.ba objavio je, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Rusija već donijela odluku da ne podrži protužetak misije EUFOR-a u BiH.

U tom slučaju, kako je ranije već najavljeno, NATO će rasporediti svoje snage u BiH.

Čelnici NATO su već obavestili vlasti u BiH da trenutno razmatraju plan raspoređivanja svojih jedinica koje će zamijeniti snage EUFOR-a, ako Rusija stavi veto na produžetak misije Altea u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Sarajevski portal Kliks (Klix.ba) objavio je da će u Sarajevo u ponedjeljak doputovati američka ambasadorka pri NATO-u Džulijen Smit, koja će razgovarati s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem i posjetiti NATO bazu u Butmiru.

Mandat EUFOR-a u BiH traje do 3. novembra.

Ako se mandat ne produži prije tog datuma, snage EUFOR-a koje su pojačane u posljednjih šest mjeseci, moraće napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak ranije je izjavio da NATO već ima mandat da djeluje u BiH i da ne treba nikakva nova odluka u tom smislu, jer je BiH potpisala Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

NATO, kako je naveo Kožljak, u BiH može da djeluje i u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a iz 2004. godine i preuzme ulogu bezbjednosnog garanta koji je dobio po Dejtonskom sporazumu, ako EUFOR nije u mogućnosti da to uradi.

Portal Istraga naveo je da će srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 20. septembra, na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, tražiti da Moskva ne stavi veto na produženje mandata EUFOR-a, jer će, u protivnom, NATO zamijeniti trupe EUFOR-a.

"Milorad Dodik preko Mađarske i Francuske pokušava da izlobira donošenje odluke prema kojoj bi jedinice EUFOR-a bile stacionirane samo na području Federacije BiH", naveo je ovaj portal.

Dodaje se da je jedan od zagovornika te ideje bio i francuski general Brice Houdet, operativni komandant EU za operaciju Altea.

"To je oficir koji se u maju ove godine sastao sa Miloradom Dodikom, poslije čega je Dodik kazao da 'EUFOR ima njegovu podršku'", naveo je portal Istraga, dodavši da je general Houdet ubrzo poslije ovog sastanka napustio funkciju operativnog komandanta EU za misiju Altea, jer je, "Dodiku odao povjerljive informacije".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније