Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

08. 10. 2024. 14:01 >> 14:01

Ivanović i Marsela

Crna Gora i Italija nastavljaju jačati strateško partnerstvo

Balkan je i dalje region od strateškog interesa za Evropsku uniju, a posebno za Italiju, te bi integracija u EU doprinijela stabilizaciji i prosperitetu cijelog regiona, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović, prilikom sastanka sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori, Andreinom Marselom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, istaknuto obostrano zadovoljstvo dinamičnim političkim i ekonomskim odnosima između Crne Gore i Italije, koji su obilježeni kontinuiranim političkim dijalogom na najvišem nivou.

“Tokom razgovora, sagovornici su se osvrnuli na nedavnu posjetu potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Italije, Antonija Tajanija, Crnoj Gori. Naglasili su važnost očuvanja pozitivnog zamaha u realizaciji ključnih inicijativa koje su od zajedničkog interesa za obje zemlje”, kazali su iz kabineta potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove.

Ivanović je, kako su dodali, izrazio zahvalnost na nedvosmislenoj podršci koju Italija pruža Crnoj Gori, kako u ostvarivanju njenih vanjskopolitičkih ciljeva, tako i u oblasti ekonomskog i investicionog razvoja.

“Posebno je naglasio značaj podrške Italije procesu proširenja Evropske unije, kao i pomoći koju pruža Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u EU”, istakli su oni.

Ivanović je, naveli su iz njegovog kabineta, takođe naglasio važnost pomoći Italije u oblastima unutrašnjih poslova i pravde, te je istakao da su u toku aktivnosti na inteziviranju saradnje sa italijanskom Finansijskom policijom.

“Ambasadorka Marsella potvrdila je punu podršku Italije evropskoj integraciji Crne Gore, naglasivši važnost stabilnosti Zapadnog Balkana za stabilnost cijele Evrope. Prema njenim riječima, ovaj cilj se može najbolje ostvariti kroz evropsku integraciju regiona”, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali, tokom sastanka je razmatrana i uspješna saradnja Crne Gore i Italije u oblastima obrazovanja, nauke, te projekta podmorskog elektroprenosnog kabla, a konstatovano je da postoji značajan potencijal za dalje unapređenje ovih odnosa. Kao jedan od prioriteta u bilateralnoj saradnji, istaknut je nastavak implementacije Sporazuma o strateškoj saradnji između dvije države.

“Sagovornici su izrazili interes za organizovanje biznis foruma u narednom periodu, koji bi predstavljao odličnu priliku za dodatno povezivanje privrednih zajednica Crne Gore i Italije”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније