Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

09. 09. 2024. 14:15 >> 15:08
1
Čitaj mi:

spajić

"Uprkos Milatovićevim opstrukcijama, plate i penzije biće veće"

Premijer Milojko Spajić kazao je se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zalaže da se ne povećaju plate i penzije. Spajić je rekao da Milatović opstruira Program Evropa sad dva i da je apsolutna laž da će se u budućnosti smanjivati iznos penzija. 

Spajić je kazao da to što misli da je Evropa sad 2 neodrživ program, predsjednik pokazuje da ne želi da se povećaju plate i poboljša standard građana. 

"Neka on izađe sa boljim programom ako ga ima", kazao je Spajić. 

Kada je riječ o turističkoj sezoni, on kaže da su prihodi prema podacima 28 odsto veći nego prošle godine. 

"Izgradili smo put od 40 km. Za dvije godine smo imali samo jednu nesreću sa smrtnim ishodom, ranije se to dešavalo i na nedjeljnom nivou", rekao je Spajić.

On tvrdi da je ranije Milatović opstruirao dobiijanje IBAR-a, a sada to radi sa programom ES2.

“Predsjednik želi da radnici u oktobru ne osjete Evropu sad 2. Želi da penzioneri u januaru ne osjete ES2 i zbog toga moraću da otkažem put u Njujork I da se bavim Evropom sad 2 dok se ne usvoji, jer osim puta u Brisel, ni na jedan put neću ići”, kazao je on.

Smatra da takvo ponašanje predsjednika ugrožava sprovođenje programa.

Istakao je da je ubijeđen da će za 14 dana parlamentarna većina ponovo izglasati zakone I neće dozvoliti da opstrukcije budu djelotvorne.

Ministarka Maja Vukićević kazala je da ne smatra da postoji bilo kakvo liderstvo sa strane. 

"Meni se čini da se dogovori postiižu konsnzusom, nekad i ne dođe do dogovora. Miislim da nema liderstva sa strane. I kada se ne dogovorimo nema ljutnje i idemo dalje",  kazala je ona. 

Na optužbe Milatovića da je, uoči pada 42. Vlade u kojoj su obojica bili ministri, Spajić imao intenzivnu komunikaciju sa kabinetom tadašnjeg šefa države Mila Đukanovića kako bi se usvojili određeni zakoni o kripto-valutama,  premijer je odgovorio da nikada nijesu sarađiivali sa DPS-om.

"Ja ovo vidim kao diverziju i prebacianje krivice. Samo ih pitam isključujete li opciju saradnje sa DPS-om", kazao je on.

On je pitao o kakvim kripto zakonima priča Milatović. 

"Ne vidim na šta su mislili. U sklopu EU iintegracija, usklađivaćemo naše zakonodavstvo sa evropskim", odgovorio je Spajić. 

Spajić je kazao da bi smanjenje PDV-a  sa 21 na 19 odsto što je predložio Milatović samo omogućilo trgovcima da povećaju marže, jer ranija smanjenja PDV-a  nisu dovela do smanjenja cijena.

Kaže da Kabinet nikada nije dobio zahtjv za finansiranje samita Brdo Brioni. 

Istakao je da je budžet predsjednika sada duplo veći nego za vrijeme Mila Đukanovića.

Ministar finansiija Novica Vuković kazao je da je služba predsjednika tražila dodatna sredstva za koja smatra da je dio predviđen za samit. 

"Iznos budžeta predsjedništva 1,4 milion eura. 700 hiljada je bio 2014, 900 hiljada 2021, 2022. je bio 1,2 miiona, 2023.1,3 miliiona. Dakle imamo uvećanje budžeta", kazao je on. 

Objasnio je da zahtjev nije uvažen zbog racionalizacije troškova, te da je to odluka isključivo njegova i odluka Ministarstva. 

Spajić je pozdravio organizaciju samita Brdo Brioni, ali da predsjednik organizuje samiite za koje nije nadležan, a za one koje treba da organizuje, nema novca. 

Govoreći o cijenama, Vuković je kazao da su akcijom limitiranih cijena pokazali šta misle o cijenama u marketima. 

Spajić je rekao da je apsolutna laž da će se u budućnosti smanjivati iznos penzija. 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније