Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J. [ Gradski.me ]

11. 08. 2024. 08:00 >> 07:57
Čitaj mi:

Živković

"Želimo poboljšanje uslova stanovanja za podstanare"

Ukoliko uspijemo da dobijemo podršku građana, naš primarni fokus će svakako biti na poboljšanju položaja podstanara u Glavnom gradu, jer su upravo tu izazovi najizraženiji. Međutim, naš program neće biti isključivo ograničen na ovu temu ili na ovaj grad. Naš cilj je da postavimo temelje za šire promjene koje bi mogle poboljšati uslove stanovanja za podstanare u cijeloj Crnoj Gori, poručio je Dragan Živković iz Udruženja podstanari „Moj Dom“, za Gradski portal.

Nezadovoljni neizglasavanjem predloga zakona „Fond-stan za sve“ u Skupštini, u NVO Udruženje podstanara Crne Gore „Moj Dom“ su nedavno počeli sa prikupljanjem potpisa Pokretu podstanara Podgorice, koji će, kako najavljuju, učestvovati samostalno na predstojećim septembarskim lokalnim izborima.

„Odziv na potpisivanje peticije Pokretu podstanara Podgorice je do sada bio izuzetno pozitivan, što ukazuje na to da je ovo pitanje od velikog značaja za građane. Mnogi su prepoznali potrebu za borbom za prava podstanara i podržali inicijativu", kaže on.

Pojašnjava da građani koji žele da potpišu peticiju mogu to učiniti na nekoliko načina.

"Prvo, peticija je dostupna na različitim lokacijama širom grada, uključujući javne prostore kao što su tržni centri, pijace, i određeni kafići, gde volonteri Pokreta organizuju potpisivanje. Drugo, peticija je dostupna i online, pa je svi zainteresovani mogu potpisati putem interneta na zvaničnoj FB i Instagram stranici Udruženja podstanara Crne Gore-Pokreta podstanara Podgorice. Na taj način, nastojimo omogućiti što većem broju građana da se uključe i podrže našu inicijativu“, objašnjava Živković.

Ističe da je važno da se što više ljudi uključi jer broj potpisa pokazuje koliku podršku ova inicijativa ima u zajednici, što može biti ključni faktor u daljim koracima.

„Nadamo se da ćemo, kroz aktivnosti u Podgorici, stvoriti model koji će se moći primijeniti i u drugim opštinama, u saradnji sa lokalnim vlastima i građanima. Takođe, planiramo da se bavimo i širim pitanjima vezanim za stanovanje, kao što su regulisanje tržišta nekretnina, transparentnost u izdavanju stanova, te zaštita prava svih građana u vezi sa stanovanjem. Dakle, dok je početna tačka Podgorica, naše ambicije i aktivnosti su usmjerene na to da stvorimo održiva i pravedna rješenja na nacionalnom nivou“, kaže Živković.

 Izostanak socijalne stanogradnje glavni problem

Rješavanje ovih problema zahtijeva zajedničke napore i saradnju između podstanara, stanodavaca i nadležnih institucija, uz donošenje i implementaciju odgovarajućih zakonskih regulativa koje će obezbijediti pravedne i sigurne uslove stanovanja za sve, smatra Živković.

„Trenutni uslovi za podstanare koji žele da kupe stan i riješe svoje stambeno pitanje u Podgorici su prilično izazovni. Cijene stanova u Podgorici su znatno porasle u posljednjim godinama, što čini kupovinu stana teško dostižnom za mnoge podstanare. Takođe, većina podstanara mora da se oslanja na stambene kredite kako bi kupila stan. Iako su kamatne stope trenutno relativno povoljne, strogi uslovi banaka za odobravanje kredita, kao što su visoki zahtjevi za učešće i stabilni prihodi, otežavaju mnogima pristup ovim kreditima“, ističe Živković.

Dodaje i da banke obično zahtijevaju značajno učešće (depozit) za stambene kredite, što predstavlja veliki izazov za podstanare koji već izdvajaju značajan dio svojih prihoda na stanarinu i nemaju dovoljno ušteđevine.

„Da bi dobili stambeni kredit, podstanari moraju dokazati stabilne i dovoljno visoke prihode. Ovo je problematično za one koji rade na određeno vrijeme, freelancere ili zaposlene u sektorima sa nižim platama. Trenutno ne postoji državni projekat koji bi olaksao građanima da pod povoljnijim uslovima dođu do svog sigurnog krova nad glavom. Takođe, socijalna stanogradnja odavno se ne dešava i to jeste glavni problem u cijeloj priči. Jednostavno nije postojala briga za nekoliko desetina hiljada podstanarskih porodica“, naglašava on.

Ukazuje i na činjenicu da se stanari sve češće okreću alternativnim modelima kao što su zadružna stanogradnja i zajednički krediti, ali da ovi modeli još uvijek nisu dovoljno razvijeni i široko dostupni.

„Da bi podstanari lakše riješili svoje stambeno pitanje, potrebno je da se stvore povoljniji uslovi za kupovinu nekretnina. To uključuje smanjenje cijena stanova, povećanje dostupnosti i pristupačnosti stambenih kredita, uvođenje novih subvencija i podrška alternativnim modelima stanovanja. Sve ove mjere bi mogle pomoći podstanarima da pređu iz nesigurnog najma u stabilno vlasništvo“, uvjeren je Živković.

Regulacija tržišta nekretnina i povećanje dostupnosti subvencionisanih stanova moguće rješenje

Generalni učinak aktuelne gradske vlasti u Podgorici, kada je riječ o podršci podstanarima Živković ocjenjuje kao nedovoljan.

„Iako je bilo određenih napora i inicijativa koje su preduzete u cilju poboljšanja uslova stanovanja, smatramo da je moglo biti učinjeno mnogo više kako bi se direktno pomoglo podstanarima. Nekoliko je ključnih oblasti u kojima gradska vlast može i treba da unaprijedi svoje aktivnosti i tu prbvenstveno spada regulacija tržišta nekretnina“, smatra Živković.

Ističe da postoji značajan prostor za uvođenje i sprovođenje strožih regulativa koje bi osigurale pravednije uslove na tržištu nekretnina za iznajmljivanje.

„Bolja regulacija može spriječiti zloupotrebe i osigurati da stanodavci poštuju prava podstanara. Zatim, gradska vlast može proširiti programe koji omogućavaju izgradnju subvencionisanih stanova za podstanare sa nižim primanjima. Ovo bi direktno pomoglo mnogim porodicama da dođu do pristupačnog i sigurnog stanovanja. Takođe, podstanarima je često potrebna pravna pomoć u vezi sa pitanjima stanovanja. Grad može organizovati besplatne pravne savjete i usluge za podstanare kako bi ih zaštitio od nepoštenih praksi stanodavaca“, objašnjava Živković.

Živković je uvjeren da promocija i podrška alternativnim modelima stanovanja, kao što su zadružna stanogradnja ili zajednički krediti, može ponuditi dugoročna rješenja za podstanare koji žele da pređu u vlasništvo, te da ih pokretanje kampanja za informisanje podstanara o njihovim pravima i dostupnim resursima može osnažiti da bolje zaštite svoje interese i prava.

„Sve ove mjere zahtevaju odlučnost i proaktivni pristup gradske vlasti. Dok smo svesni da postoje ograničenja i izazovi, verujemo da se uz bolju organizaciju i veće angažovanje može postići značajan napredak. Podstanari čine veliki deo naše zajednice i zaslužuju veću pažnju i podršku kako bi imali sigurnije i dostojanstvenije uslove stanovanja“, naglašava on.

Mišljenja je da predstojeći lokalni izbori predstavljaju ključnu priliku za unapređenje uslova stanovanja i bolju zaštitu prava podstanara u Podgorici.

„Naša očekivanja su da građani prepoznaju značaj naših inicijativa i podrže našu viziju za pravednije i sigurnije stanovanje. Ako ne uspijemo da ostvarimo planirani rezultat, spremni smo da preduzmemo različite korake kako bismo nastavili borbu za prava podstanara i unapređenje uslova stanovanja. Protesti su jedan od mogućih načina da se izrazi nezadovoljstvo i pritisne na odgovorne institucije da se bave ovim važnim pitanjem. Međutim, naš cilj je da u što većoj meri postignemo promjene kroz dijalog i saradnju sa lokalnim vlastima“, poručuje Živković.

Ipak, prije nego što se odluče za proteste, razmotriće, kako kaže, sve druge opcije, uključujući nastavak pregovora sa vlastima, organizovanje javnih kampanja i mobilizaciju podrške kroz različite kanale.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније