Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Radosavović

05. 08. 2024. 07:07 >> 06:59
3
Čitaj mi:

ODJECI

Zečević: Predsjednik države kao lider opozicije, neka se pokaže na izborima

Svjedoči javnost minulih mjeseci da na svaki prijedlog premijera Milojka Spajića u negativnom kontekstu odreaguje šef države Jakov Milatović.

To je, ocijenio je za Radio Crne Gore građanski aktivista Dževdet Pepić, još jedan primjer da najveće ljubavi najburnije pucaju. Stava je i da se kod obojice pojavio takmičarski duh i da je cilj ko će pobijediti, odnosno biti dominantan na javnoj sceni. Sa druge strane analitičar Predrag Zečević poručuje da bi Milatović konačno treba da pređe sa riječi na djelo i da formira političku stranku i snagu odmjeri na predstojećim lokalnim izborima.

Premijer Milojko Spajić saopštio je da imamo najnižu inflaciju od oktobra 2021., a predsjednik države Jakov Milatović da je dvostruko viša nego u eurozoni. Predsjednik Vlade je najavio da od septembra izvršna vlast neće dozvoliti ”divljanje” marži i da će na taj način sačuvati veće zarade od oktobra po Programu “Evropa sad 2”, a šef države pita zašto čekati septembar.

Iz Vlade su najavili jedinstvenu stopu PDV-a za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, a Milatović odgovorio da se na taj način ugrožava konkurentnost turističke privrede koja čini 30 odsto ekonomije. I to su samo neki primjeri, uslovno rečeno “prepucavanja” između doskorašnjih bliskih saradnika, osnivača Pokreta Evropa sad, i što ne reći prijatelja.

Građanski aktivista i dugogodišnji novinar Dževdet Pepić za naš Radio je ocijenio da ni u jednoj porodici, organizaciji, političkoj partiji ne mogu postajati dva lidera, pa između njih, kako kaže postoji takmičenje ko će da dominira. Moralna prednost prednost predsjednika države je što je biran na neposrednim izborima.

“Nije nepoznato da najveće ljubavi najburnije pucaju, ali ono što moram da primjetim je da mi ne smijemo da dozvolimo da budemo taoci sukoba mladih, lijepih i pametnih. Nije zgorega podsjetiti na sukob Milo-Momir iz 1997.godine kada je Crna Gora dosta trpjela zbog toga. Ovo takmičenje, da tako kažem, pod znacima navoda, ne donosi ništa dobro građanima”, prokomentarisao je Pepić.

Predsjednik Milatović na ponovno odlučivanje Parlamentu vratio je dva zakona o inspekcijskim poslovima i nadzoru. I to nije prvi put. Isto je učinio sa dva koji su Crnoj Gori bili neophodni za dobijanje Ibara. Pepić ukazuje da vlada predlaže, skupština usvaja, a ustavno pravo predsjednika je da ih vrati na doradu.

“Međutim, meni ovo više liči na ćeranje inata između jednog i drugog. Ko je u pravu, nažalost, u ovom trenutku se ne zna, ali bilo kako bilo, zbog njihovog ličnog sukoba, svakako, najviše su na gubitku, jer jedan je na čelu izvršne vlasti, a drugi je šef države najodgovornija ličnost u državi. Zato, njihovo “prepucavanje” treba ostaviti za nešto privatno, a ne za nešto ovako javno, jer ovakvi nas sukobi još više guraju da se zapitamo, gdje smo, ko smo i što smo”, poručio je Pepić.

Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore je prokomentarisao da se predsjednik države ponaša kao lider opozicije. Konkretno demantuje Milatovićev stav o dvostrukoj inflaciji, jer, kategoričan je inflacija je u padu, odnosno prethodna dva mjeseca gotovo na nuli.

“Živa je istina da je inflacija u posljednja dva mjeseca 0,1 odsto, što znači da su premijer Spajić i potpredsjednik vlade zadužen za ekonoski razvoj Nik Đeljošaj potpuno zaustavili inflaciju. Zato, ako Milatović smatra da treba da se ponaša kao lider opozicije neka konačno formira svoj politički pokret, neka to ne ostane samo na najavama i neka izađe na predstojeće lokalne izbore u Podgorici. Na taj način neka izmjeri koliko vrijedi njegova politička ponuda. Ovako napadati premijera Spajića za svaku stvar je van granica dobrog ukusa”, obrazložio je Zečević.

Pepić je stava da se pojedina rješenja, te zakoni donose, kako kaže s brda s dola, da se usvajaju i sa manjkavostima, po kriterijumima koje nameće zapad, ali je pitanje da li takve vrijednosti odgovaraju našoj zbilji. Sa druge stane Zečević je i pored kritike pohvalio reakciju Milatovića na plan vlade da uvede akcize na tzv.mirna vina što je predviđeno Fiskalnom strategijom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније