Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

21. 06. 2024. 11:44 >> 11:45
2
Čitaj mi:

CDT

Medijske zakone uskladiti sa EU standardima

Medijski zakoni se površno bave savremenim problemima, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju i poručili da ih hitno treba uskladiti sa standardima Evropske unije (EU).

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević pozvala je Vladu da što prije počne novi, inkluzivni proces usklađivanja medijskog i drugog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU kako bi se uspostavili mehanizmi koji odgovaraju savremenim izazovima digitalnih medija, onlajn platformi i prekograničnih uticaja.

Kovačević je rekla da su, prema prošlogodišnjem izvještaju Evropske komisije (EK), potrebni kontinuirani napori za postizanje najviših standarda medijskog integriteta i odgovornosti, suzbijanje dezinformacija i ograničavanje efekata online uznemiravanja i govora mržnje.

"Nedavno usvojeni medijski zakoni samo površno adresiraju ove probleme. Prepisane rečenice iz evropskih regulativa nemaju stvarni uticaj bez temeljite reforme cijelog sistema zakona“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, u oblasti suzbijanja dezinformacija, kojom se CDT dugo i posvećeno bavi, nema nikakve sumnje da nova rješenja neće donijeti mjerljive rezultate.

Kovačević je rekla da su Evropska služba za spoljne poslove i američki Stejt Dipartment pokrenuli krajem maja zajednički Koordinacioni mehanizam za Zapadni Balkan, fokusiran isključivo na manipulacije informacijama i miješanje iz inostranstva uključujući dezinformacije i propagandu.

„Apsurdno je da su ključni vanjski partneri Crne Gore više posvećeni rješavanju ovog problema nego crnogorske političke elite“, smatra Kovačević.

Ona je kazala da implementacija i tako skromnih mjera predviđenih Medijskom strategijom u oblasti borbe protiv dezinformacija, već kasni.

Kovačević ja navela da je strategijom bilo predviđeno da se do prvog kvartala ove godine utvrdi Predlog zakona o medijima, s akcentom na iniciranje hitnog sudskog postupka u slučajevima govora mržnje onlajn uznemiravanja i dezinformacija.

„U novim zakonima procedure i rokovi jesu nešto unaprijeđeni, ali ne pokrivaju objavljivanje dezinformacija“, dodala je Kovačević.

Ona je rekla da je priprema analize potreba za izmjenama postojećih mehanizama u cilju sankcionisanja širenja dezinformacija, bila predviđena za drugi kvartal ove godine, i javnost nije upoznata sa sadržajem te analize ukoliko je uopšte i pripremljena.

Kovačevića je kazala da efikasno suzbijanje strane manipulacije informacijama i uplitanja ostaje evropski zadatak za Crnu Goru i nakon dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

„Nažalost, u okviru prethodne reforme usklađivanje sa savremenim politikama EU, Zakonom o digitalnim uslugama, Zakonom o digitalnim tržištima, nije bilo ni na dnevnom redu“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da se umjesto toga, svjedočilo borbi za političku kontrolu nad javnim servisom i dominaciju nad medijskim tržištem, što šteti medijskom pluralizmu, zdravoj konkurenciji i slobodi medija.

„Kvalitet naše usklađenosti sa evropskim standardima biće testiran prvim koracima usklađivanja sa novim Evropskim zakonom o slobodi medija (EMFA), što je nova obaveza u procesu integracije“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da se od Crne Gore očekuje dosljedna i djelotvorna primjena pravnog okvira, promocija zaštite slobode mišljenja i medija, rješavanje problema nasilja nad novinarima, i garancija nezavisnosti nacionalnog emitera i regulatornog tijela za medije.

Kovačević je rekla da pored toga, Crna Gora mora da osigura transparentnost vlasništva medija u skladu sa evropskim standardima, najboljim praksama i preporukama.

To, kako je dodala, nije samo pitanje registracije, već efikasnog modela za utvrđivanje stvarnog vlasništva.

„Tu su i visoki standardi sadržani u EMFA koji se tiču zaštite i promocije medijskog pluralizma, regulacije tržišta, promocije uredničke nezavisnosti“, kazala je Kovačević.

Ona je rekla da usklađivanje sa DSA nameće obaveze uvođenja sistemskih pravila za online platforme, preveniranja sistemskih rizika od štetnog sadržaja, definisanja prava korisnika i uvođenja novih javnih tijela.

„Pred nama je reforma koja zahtijeva vrijeme, resurse, stručna znanja i razumijevanje važnosti slobode izražavanja i uloge medija u demokratskom društvu“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, ta pitanja ne mogu se riješiti partijskim trgovinama niti se rezultati mogu postići prostim prepisivanjem zakona.

CDT je, kako je dodala Kovačević, u svojim stručnim analizama već naglasio potrebu holističkog pristupa borbi protiv dezinformacija kako bi politike bile usklađene.

Kovačević je navela da je potrebno razmotriti donošenje posebnog strateškog dokumenta za borbu protiv dezinformacija, uz praćenje njegove realizacije.

„Strateški pristup uključuje ne samo ciljeve i mjere, već i uspostavljanje institucionalne infrastrukture za implementaciju rješenja“, rekla je Kovačević.

Ona smatra da je tom važnom zadatku neophodno pristupiti odmah.

„Zbog čega pozivamo Vladu da bez odlaganja pokrene novi ciklus unapređenja zakonodavstva i njegovog usklađivanja sa politikama EU“, navela je Kovačević.

Ona je rekla da ležanje na lovorikama dobijenog IBAR-a i odsustvo kritičkog sagledavanja dostignutog nivoa napretka, Crnu Goru neće približiti EU.

„I što je još važnije, neće stvoriti ambijent za uživanje slobode izražavanja i informisanja za njene građane“, zaključila je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније