Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

20. 06. 2024. 14:08 >> 14:09
Čitaj mi:

GRAĐANSKA ALIJANSA

"Crna Gora na prekretnici nakon pozitivnog IBAR-a"

Za Crnu Goru, nakon dobijanja pozitivnog Izvještaja o isupnjenosti privremenih mjerila (IBAR), slijede suštinski institucionalni ispiti, jer država mora postići konkretne rezultate, prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazali su iz Građanske alijanse (GA)

Iz te nevladine organizacije (NVO) su naveli da je Međuvladina konferencija koja će 26. juna biti održana u Briselu, a na kojoj bi trebalo da bude usvojen IBAR, potvrda da je Crna Gora napravila još jedan važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

„Međutim, za Crnu Goru tek slijede suštinski institucionalni ispiti, jer se u narednom periodu moraju postići konkretni rezultati prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju.

Iz GA su kazali da je nakon političkog sprinta kojim su, kako se naveli, kao na traci usvojeni veoma bitni zakoni koji tretiraju pomenute oblasti, vrijeme da se podvuče crta i kroz potpuno inkluzivan proces, kao što su obećali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, detektuju i izmijene svi nedostaci donesenih zakonskih rješenja.

„Svako eventualno skretanje sa reformske agende, podrazumijeva izostanak konkretnih rezultata i može se smatrati direktnom opstrukcijom našeg EU puta“, upozorili su iz GA.

Kako su rekli, zato će vrijeme jasno pokazati ko se iskreno zalaže za Crnu Goru koja baštini EU vrijednosti, a ko to čini samo zarad štrikova u Briselu i trenutne političke koristi.

„Uzimajući u obzir činjenicu da velika većina građana želi da naša država što prije bude dio evropske zajednice, donosioci odluka moraju odlučno iskoristiti povoljan momenat i ohrabrujuće poruke zapadnih partnera“, rekli su iz GA.

Oni su poručili da će u suprotnom Crna Gora tumarati mračnim i nesigurnim putevima koji vode u političku i bezbjednosnu neizvjesnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније