Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V. [ Portal RTCG ]

19. 06. 2024. 18:27 >> 18:36

u njujork

Kontrolnog saslušanja nema, ministar ide na Samit šefova policije

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a koje je trebalo da bude održano 26. juna, zbog učešća na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS). On je o tome informisao predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Miodraga Lakovića (PES) 14. juna, a nakon što je na sjednici Vlade 13. juna usvojena platforma za Šaranovićev put u Njujork.

Šaranović će, prema podacima dostupnim na platformi Vlade, učestvovati na UNCOPS-u na poziv podsekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Žan-Pjera Lakroa. On predvodi delegaciju u kojoj je i Aleksandar Radović, aktuelni v.d. direktora Uprave policije.

Laković je u izjavi za Portal RTCG saopštio da je, nakon što je informisan o Šaranovićevom službenom putu, "Odbor za bezbjednost i odbranu u ranim jutarnjim časovima 17. juna uputio dopis predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću da Odbor za bezbjednost i odbranu obavijesti o novom terminu u kojem bi predmetna sjednica bila zakazana, u što skorijem roku".

Laković kaže i da nije njegovo da cijeni opravdanost službenog puta koji je Vlada odobrila.

"Vjerujem da obaveze na unutrašnjem planu trebamo prilagođavati međunarodnim obavezama, kad je to potrebno i moguće uraditi", istakao je Laković u izjavi za Portal RTCG.

Javnost je o otkazivanju prisustva na kontrolnom saslušanju informisao član Odbora za bezbjednost i odbranu Nikola Zirojević, koji je i naglasio da je Šaranović za saslušanje predložio termine prije, ili poslije puta.

Istakao je da je ovakav odnos resornog ministra prema matičnom odboru "krajnje neprofesionalan i nekorektan", te da se na ovaj način demonstrira nepoštovanje odbora.

"Nas kao njegovih članova i Skupštine kao zakonodavnog doma iz kojeg premijer i svi ministri crpe legitimitet. Mi ovo kontrolno saslušanje čekamo duže od 2 mjeseca, da bismo došli u situaciju da nas 10 dana pred saslušanje ministar obavijesti da neće moći prisustvovati saslušanju zbog prisustva Samitu šefova policije država članica UN. Lično mislim da niti jednom ministru obaveze ovog tipa ne bi smjele biti preče od učešća u radu matičnog skupštinskog odbora. Kako je poziv za učešće na UNCOPS-u na zvaničnom sajtu objavljen 12. aprila 2024, ministar je za ovu obavezu morao znati daleko ranije i trebao obavijestiti odbor o situaciji u kojoj se našao", navodi Zirojević.

Na njegove tvrdnje uslijedila je reakcija iz Demokratske Crne Gore. Poslanik DCG Duško Stjepović naveo je da Zirojević bezuspješno pokušava da uprlja integritet funkcionera Demokratske Crne Gore, "iznošenjem paušalnih i netačnih ocjena koje uporno želi upakovati u foliju činjenica".

Podsjetio je da se raniji ministri SD-a "nijesu udostojili da bilo kako najave svoje odsustvo, već se jednostavno nisu pojavili na zakazanom saslušanju".

"Za razliku od njih, ministar Šaranović je unaprijed predsjednika Odbora upoznao sa međunarodnim aktivnostima i ponudio alternativan datum za saslušanje, koji može biti i prije datuma koji je zakazan. Tako da, kolega Zirojeviću, prije nego osudite gospodina Šaranovića za insistiranje na drugom datumu kako bi prisustvovao sjednici, okrenite se prema svojim kolegama u stranci, bivšim ministrima i predsjedniku Vaše partije koji su nenajavljeno poslanike Skupštine ostavljali da se sami između sebe saslušavaju", kazao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније