Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Sanjin Vešović

13. 06. 2024. 12:10 >> 12:16
6

ANALITIČARI OCJENJUJU

Đukanović kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a: Spin ili pouzdana informacija?

U crnogorskoj javnosti odjeknula je informacija da bi bivši predsjednik države Milo Đukanović mogao biti kandidat za zamjenika generalnog sekretara NATO-a. Prema pisanju turskih medija, zvanična Ankara jedna je od devet zemalja članica koje bi podržale Đukanovićevu kandidaturu. Da nije riječ o medijskom spinu, odnosno da gdje ima dima ima i vatre, implicirao je poslanik DPS-a Ivan Vuković koji je izjavio da je dobio pouzdane informacije koje to potvrđuju.

Da je Đukanovićeva kandidatura i te kako moguća, smatra hrvatski politikolog Žarko Puhovski. Ističe da je Đukanović najznačajnija politička ličnost u posljednjih tridesetak godina u Crnoj Gori.

“I u boljim, i u lošijim fazama crnogorske politike, a i svoje politike, tako da on ima ime koje ga čini prepoznatljivim. Uz to ime ide i jedna vrsta političkog repa, pa se pojavljuju konfliktne asocijacije u vezi sa njegovim imenom koje bi mu mogle otežati, ako ne i onemogućiti kandidaturu”, kaže Puhovski.

Puhovski za Radio Crne Gore pojašnjava i šta je to što Đukanovića, kako kaže,  čini kontroverznom ličnošću.

“Od pokornosti Miloševiću na početku i saradnje do aktivnosti za nezavisnost Crne Gore. Od  sudjelovanja u razvijanju demokratskih institucija Crne Gore, do kočenja tih istih institucija da bi osta na vlasti. Od pokušaja da se nešto učini na transparentnosti političke zajednice u Crnoj Gori, do čestih optužbi za sudjelovanje u nečemu što bi se moglo zvati kriminalom, švercom”, kazao je on.

Ako se priča o Đukanovićevoj kandidaturi ispostavi tačnom, to bi bila važna poruka i crnogorskoj i regionalnoj javnosti, mišljenja je član Foruma za međunarodne odnose iz Beograda Srećko Đukić.

“To je i poruka da Đukanović nije zaboravljen, da on ima zasluga i da se te njegove zasluge u NATO itekako cijene. Predstavlja u stvari na neki način priznanje važnosti tog regiona, Balkana”, kaže Đukić.

To što Đukanović, kao potencijalni kandidat za visoku funkciju u NATO-u, dolazi iz države koju je Alijansa bombardovala, moglo bi biti važno za predlagače kao akt pomirenja, zaključuju sagovornici Radija Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније