Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

29. 05. 2024. 20:21 >> 20:22
Čitaj mi:

moguće štetne posljedice

Šaranović se protivi gašenju sistema video nadzora javnih površina

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici informaciju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o mogućim štetnim posljedicama eventualnog gašenja sistema video nadzora na javnim površinama, sa negativnim implikacijama po nacionalnu bezbjednost. To piše u saopštenju MUP-a.

Takođe, na ovu temu će sjutra ujutro biti održana i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Šaranović je predočio članovima Vlade da je MUP od AZLP tražio odlaganje izvršenja pomenutog rješenja, sporeći ga po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu.

“Očekujem da će Agencija u ovom pitanju dati doprinos i o predmetnom zahtjevu izjasniti se odgovorno i u najkraćem roku, dok Ministarstvo ostaje otvoreno za vanredni nadzor kako bi se otklonile sve eventualne nejasnoće u pogledu funkcionisanja sistema”, kazao je Šaranović.

On je podsjetio da je AZLP još 2019. godine dala saglasnost za ovaj sistem, dok tokom nadzora obavljenog početkom ove godine nije konstatovala da način njegovog korišćenja dovodi do zloupotreba, a samim tim ni kršenja ljudskih prava.

Istakao je i da je MUP usvojio preporuke Agencije i uklonio tri kamere, čije su lokacije problematizovane, dok mogućnost dijela sistema da vrši prepoznavanje lica, kazao je Šaranović, ni u jednom trenutku nije korišćena.

On je, piše u saopštenju, upozorio i na nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu koja bi nastupila ukoliko ne bi bila odložena primjena pomenutog rješenja.

“Riječ je o sistemu koji je, posebno u susret predstojećoj turističkoj sezoni, višestruko važan za bezbjednost države i građana i suzbijanje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa, i u tom smislu se prema ovom pitanju svi moramo odnijeti sa dodatnom odgovornošću”, zaključio je Šaranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније