Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ Portal RTCG ]

27. 03. 2024. 21:03 >> 21:22
Čitaj mi:

ZOGOVIĆ

"Izbor novog direktora ASK-a ključan u borbi protiv korupcije"

Novi savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) trebalo bi da stvori elementarne preduslove za otpočinjanje borbe protiv korupcije, a jedan od prvih koraka u tom cilju bio bi izbor novog direktora Agencije, poručio je poslanik ZBCG Milun Zogović.

On je, gostujući u emisiji "Okrugli sto" na Parlamentarnom kanalu Televizije Crne Gore, kazao da borba protiv korupcije u Crnoj Gori još nije započela, jer sve što smo dosad imali bio je "totalni privid".

Zogović je kazao je problem što ASK godinu i više ne može da vidi milionsku kolekciju satova bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koju su svi građani vidjeli prilikom njegovih javnih nastupa.

Smatra da bi najbolji potez bio izbor novog direktora.

"Kada uzmete u obzir da je gospodin Đukanović u svojstvu premijera svom sinu potpisao koncesiju za gradnju hidroelektrane i da ASK nije imala potrebe da ispita da li postoji konflikt interesa koji je evidentan i jasan. Kada vidite sve te navode, potpuno je logično da novi savjet ASK-a stvori elementarne preduslove za otpočinjanje borbe protiv korupcije. Jedan od prvih koraka u tom cilju svakako bi bio izbor izbor novog direktora Agencije", naglasio je Zogović.

"Državni udar opterećuje državu sedam godina"

Osvrćući se na slučaj "državni udar" Zogović je kazao da on opterećuje kompletnu državnu javnost duže od sedam godina.

"Očekivano je da sve ono što je negdje jasno i na osnovu onoga što su svi vidjeli, stekne neki stav o tom montiranom sudskom procesu. Na dan kada je pohapsio tzv. teroriste iz Srbije tadašnji specijalni tužilac Milivoje Katnić je izjavio da su ti teroristi trebali da u uniformama policije Crne Gore da uđu u Skupštinu i da uhapse gospodina Mila Đukanovića, tadašnjeg predsjednika Vlada Crne Gore. Zbog čega bi se u nedelju kada je izborni dan, premijer bez poziva predsjednika Skupštine našao u zgradi Skupštine? To je prva nebuloza, da ne govorim dalje o nepostojećem oružju koje je potopljeno u jezeru na teritoriji druge države", istakao je Zogović.

Navodi da postoje dvije dimenzije priče u ovom slučaju.

"Dok je pravljena farsa o nepostojećem oružju na teritoriji druge države, reversom iz magacina MUP-a Crne Gore iznajmljene su automatske puške i odnošene u jednu kuću u naselju Stari aerodrom koja je u vlasništvu policijskog inspektora i to je ustvari bilo oružje koje je trebalo da bude podmetnuto uz sve ostalo, onima koji su optuženi za lažni državni udar u Crnoj Gori. Da ta informacija nije objelodanjena, to oružje bi bilo podmetnuto kao oružje stvarno da je nabavljeno a ne kao oružje koje je gospodin Katnić nabavio iz magacina MUP-a. I to je jedna priča i građanima Crne Gore je potpuno jasno o kakvoj podmetačini je rađeno u interesu očuvanja monopola vlasti Demokratske partije socijalista na izborima 2016. jer je nakon informacije o pokušaju državnog udara trend izlaznosti pao i DPS je uspjela da se održi na vlasti", smatra Zogović.

Druga dimenzija priče, prema Zogoviću, jeste da postoji jasna grupa koja je organizacijom "lažnog državnog udara sprovela pravni državni udar" a da niko iz te organizovane kriminalne grupe koju su, prema njegovim tvrdnjama, činili određeni djelovi crnogorskog tužilštva, sudstva, Uprave policije i izvršne vlasti. Tvrdi i da je tadašnji ministar pravde Zoran Pažin bio izuzetno korporiran u interpelaciju tog događaja.

"Prema svjedočenju advokata Džozefa Asada, on je dolazio par puta na razgovor sa Pažinom gdje su mu nuđena instruisana pitanja i odgovori, gdje je Džozef trebalo da okrivi lažno ljude koji su bili već procesuirani pod lažnim optužbama za tzv. pokušaj terorizma i on je to odbio da uradi. Tu je jasno evidentno da su Saša Čađenović, Milivoje Katnić i Zoran Pažin željeli da dostave čovjeku instruisana pitanja i odgovore na način kako bi dodali čovjeku novu energiju i vazduh, a u tom slučaju je kompletno javno mnjenje shvatilo da se radi o brutalnoj podmetačini", kazao je Zogović.

Paradoks čitave priče je, smatra Zogović, što je Saši Čađenoviću i Mirku Velimiroviću tada dodijeljen status svjedoka saradnika.

Zogović je mišljenja da je morao da postoji kompletan kriminalni lanac da bi se "ta ujdurma sprovela do suđenja."

"Jasno se imputira korupcija vijeću Apelacionog suda, pritom se govori da su ambasadori stranih država učestvovali u kreiranju ishoda presude Apelacionog suda, i za to se dobija tri mjeseca 30 odsto od plate", rekao je Zogović i dodao da se na takav način ne može vratiti povjerenje u sudstvo u Crnoj Gori.

Tužilaštvo "prespavalo" izjavu Velimirovića

Na pitanje da li je neko iz koalicije ZBCG saslušan zbog optužbi na račun sutkinje Suzane Mugoše, da ona mora da kaže koji su izvori saznanja da je ambasador učestvovao u kreiranju presude, Zogović je kazao da je vjerovatno da je neko od kolega iz koalicije dao iskaz na te navode.

"Nisam u saznanju da li je neko pozivao gospođu Mugošu da ona da iskaz.. nemam takve informacije, ali ne vidim razlog zbog čega se čeka. Evidentno je da je neko u javnom prostoru izgovorio tako ozbiljne optužbe, a pri tom nije neko ko je laik nego neko ko je godinama dijelio pravdu. Ne znam šta se čeka i zbog čega nemamo bilo kakvo saopštenje iz tužilaštva, sem kad žele da prikriju nerad dobijemo informaciju formiraće se ili žele da formiraju neki predmet", kazao je Zogović.

Zogović je naveo da je tužilaštvo iz nekog razloga "prespavalo" izjavu svjedoka saradnika u slučaju "državni udar" Mirka Velimirovića.

"Ono što je jasno i vidljivo nema potrebe da se dokazuje. Svi moramo imati stav prema određenim društvenim pojavama pa tako i prema tom procesu. Jasno je da je sva ta lažna dokazna građa koja je dosad prezentovana potpuno iscurela i da ta farsa treba jednom da se završi i da tužilaštvo prizna da je neko u okviru prethodne garniture želio da nevine ljude osudi zbog toga što politički nisu bili podobni i što su bili opasnost za smjenu vlasti u Crnoj Gori", kazao je Zogović aludirajući na lidera NSD-a Andriju Mandića.

Istakao je da je Mihailo Čađenović "potpuno nevin" ležao osam mjeseci u zatvoru.

"Te porodice su prošle jednu golgotu da bi neko čuvao nečije političke interese i da bi obezbjeđivao DPS-u da u takvim okolnostima se održi na vlasti 2016. godine", naveo je Zogović.

Specijalni sud potreban Crnoj Gori

Komentarišući odluku da se televizijski ne prenose suđenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, Zogović je ocijenio da bi trebalo raditi na transparentnosti i takva suđenja otvoriti za javnost u skladu sa Zakonom i sa onim što može da bude javno i dostupno svima.

Naglasio je da priča o formiranju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala nije djelo aktuelnog ministra pravde Andreja Milovića već nešto što se pominje duže vremena.

Smatra da bi Crna Gora trebala da ima jedan takav sud.

Prema Zogoviću, uloga Specijalnog suda bi bila jako značajna kada su u pitanju određeni sudski procesi i samim tim bi se, smatra Zogović, brže dolazilo do pravosnažnih presuda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније