Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković/M.L.B./TVCG

27. 03. 2024. 11:00 >> 18:47
Čitaj mi:

ĐUKANOVIĆ ZA TVCG

"Veće razlike unutar partija, nego među partijama"

Početak i kraj svih mimoilaženja među partijama vlasti je samo pokušaj stranaka da na određene pozicije postave svoj, a ne kadar druge partije, smatra analitičarka i profesorica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

Ona je za TVCG kazala da su neslaganja i razlike ne samo među partijama, nego i unutar određenih stranaka već toliko  očigledna da je samo pitanje koliko će narušavati koheziju funkcionalnosti sistema.

“Za sada to funkcioniše dosta loše, ali funkcioniše. Sada pitanje je šta će se u narodnom periodu među tim partijama i različitim frakcijama unutar partija dešavati da bi ta vlast opstala”, kaže Đukanović.

Ona ističe i da je jasno šta je početak i kraj svih mimoilaženja među partijama vlasti.

“Kad bismo analizirali svaki od pojedinačnih slučajeva njihovog mimoilaženja vidjeli bismo da je početak i kraj samo pokušaj da svi svoj kadar imenuju, a ne kadar neke druge partije, što znači da se prilika koristi za što bolje pozicioniranje stranke. Sve ostalo je negdje propratna pojava”, ističe Đukanović.

Da je suprotno, kako ističe Đukanović, ne bismo imali tolike animoziteta oko sitnih trivijalnih pitanja u odnosu na one krupne reforme i demokratske promjene.

“Mislim da će mnogo veće razlike isplivati unutar partija nego među partijama. To je sad više borba za prevlast na unutar stranačkim organima i to je vrlo jasno u PES-u, a sve je očiglednije kod Demokrata”, navela je Đukanović.

Đukanović kaže i da je pluralizam mišljenja dobrodošao u partijama.

“Ali ukoliko stranka nema jasne postavke i viziju razvoja, partije i države onda te razlike ne podrazumijevaju demokratski pluralizam, nego ogroman teret za koheziju i implementaciju vlasti”, zaključila je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније