Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

15. 03. 2024. 09:16 >> 09:16
Čitaj mi:

ĐUKIĆ OCIJENIO

"Politička nestabilnost neće ugroziti Vladu"

Kad god se kaže da je politička situacija stabilna, kao što je to juče rekao premijer Milojko Spajić, sigurno je da ona to nije, ocijenio je esejista i profesor filozofije Stefan Đukić. Čim imate potrebu da ubjeđujete nekoga da je sve u redu, kaže on, to očigledno znači da nije su baš stvari standardne i stalne.

"Što se tiče trenutne situacije o pitanju da li će ona da ugrozi parlamentarnu većinu, odnosno ovu vladu, reklo bi se da ne, i to iz razloga što Demokrate, koje su sada suprotstavljene, da kažemo sa premijerom, nijesu pripremile dalje poteze koje bi trebali da izvedu kako bi nastavili da idu u rušenje vlade ili prekompoziciju, a to se dešava zato što postoji dovoljno subjekata u skupštini koje su spremni da naprave izvrsnu rokadu sa njima", rekao je Đukić u jutarnjem programu Televizije Crne Gore "Dobro jutro Crna Goro".

Sada, ocjenjuje on, imamo imamo jedan multipolaran parlament.

"Različite odluke mogu da nailaze na različite većine i da neki predlagači zakona ili nekih novih ideja mogu da razmišljaju da nije to jasno za svaki zakon će zaglasati 41, 42, 45 predstavnika vlasti, a protiv će biti i oni ostali iz opozicije. Sada imamo situaciju da je to dosta fluidnije, da se podrške mogu nalaziti na različiti mjestima i samim tim mislim da je to dobro i da predstavlja jednu novu situaciju za sve nas i na kraju krajeva nešto što je pozitivan iskorak", rekao je Đukić.

Smatra da se predsjednik države Jakov Milatović nameće kao snažan politički subjekat, bilo da vanredni izbori budu za šest mjeseci ili godinu...

"Što se ostalih tiče, možemo da idemo od slučaja do slučaja, možda nekima u opoziciji trenutno odmah odgovaraju izbori, možda bi nekima odgovarali tek za godinu dana, sve zavisi koliko su u mogućnosti da nametnu svoje teme. Sjutra da budu izbori, oni možda ne bi odgovarali opoziciji zato što se ne čini da su oni van svojih standardnih simpatizera uspjeli da nametnu svoje teme kao važne,već bi se vjerovatno ovi glasovi koji su sada završili u vladajućim partijama samo prekomponovali između njih i eventualnog nekepartije pokreta predsjednika Milatovića", rekao je analitičar.

Na pitanje kako tumači neslaganja u bezbednosnom sektoru i može li se doći do nekog kompromisa kako bi isti bio funkcionalan, Đukić je odgovorio:

"Na neki način, jako je tužno što se politika u Crnoj Gori godinama vodi isključivo oko tog mjesta. Nijesmo nijednom čuli da postoji neki sukob oko toga ko će da bude ministar kulture, kako će da se sprovodi neki program iz prosvjete. Osim ako nije isključiva borba vezano za fotelje nekih bitnih funkcionera, uvijek je taj sukob, ko će biti šef policije, ko će biti šef ANB-a, ko će da bude na kontrolnim saslušanjima u onim gluvima sobama i tako dalje... To je tužno i to je neka naša realnost da je sva moć izgleda stavljena u policiju, da je svo interesovanje političkih subjekata tamo. Postoji li mogućnost za dogovor? Vrlo vjerovatno postoji,  to je ta priča da se uvijek na kraju nešto dogovori."

Sagovornik TVCG ne očekuje da će se politička situacija stabilizovati u narednom periodu.

"Neće biti situacija stabilna u tom smislu da će biti neki politički subjekt koji je toliko dominantan da može da ima jednu sigurnu, tvrdu, čvrstu vladu sa par manjih koalicijalnih partnera kojima će lako da dominira, kao što smo imali u periodu 2008-2012, pa 2012-2014. Nego će biti to i dalje ovakve koalicijalne vlade koje će biti nestabilne, koje će se činiti da samo što nijesu pale, a one se nekako održavaju", kazao je Đukić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније