Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

07. 03. 2024. 12:25 >> 12:25
Čitaj mi:

CUP oko zaduživanja vlade

Kostić:Vlada se nije zadužila po povoljnim uslovima

Vlada ubjeđuje javnost da se zadužila po povoljnoj kamatnoj stopi od 5,8% zanemarujući pri tome da se zaduženje koje dospijeva refinansira po višoj kamatnoj stopi pa samo sa tog aspekta ne može biti povoljno, naveo je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) prof.dr Vasilije Kostić.

Kako je naveo ukoliko imate kamatnu stopu koja prevazilazi stopu ekonomskog rasta (a to je sa ovom kamatom slučaj) onda za posljedicu imate veće rashode kamata koji su i onako vrlo visoki, i hod ka onome što se zove eksplozivno zaduživanje.

"Dakle, pitanje je šta pod terminom „povoljno“ neko podrazumijeva. Po mom mišljenju „povoljno“ bi bilo kada bi smo stavili na snagu paradigmu produktivnog organizovanja društveno-ekonomskog sistema i zaduživanje podredili tome cilju, a to je moguće samo realizovanjem strukturnih promjena u ekonomskom sistemu. Jedino u odnosu na takav cilj moguće bi bilo objektivno procjenjivati svako zaduživanje u budućnosti. A da li je Vlada imala i još opcija na raspolaganju? Jeste! Možda je trebalo razmotriti emisiju na domaćem tržištu koja bi bila dostupna crnogorskim građanima i privredi jer su depoziti građana i crnogorske privrede vrlo visoki", kazao je Kostić.

Zaduženje od juče u iznosu 750 miliona je, ističe, nažalost, nastavak kontinuirane potrebe crnogorskih javnih finansija za inostranom akumulacijom zarad servisiranja tekućih potreba.

"I kao što je karakteristično za nas mi se iznova bavimo činom zaduženja, kao da se to dešava prvi put (bavimo se posljedicom, a ne uzrokom) i pri tome gubimo iz vida suštinu. I umjesto da se bavimo onim što će smanjiti našu potrebu za zaduživanjem, mi se bavimo detaljima vezanim za sam čin zaduživanja. Od toga da se Vlada izuzetno nepovoljno zadužila te tako dugoročno nanijela štetu javnim finansijama odnosno ekonomiji Crne Gore do toga kako je to bio izuzetno povoljan aranžman za Crnu Goru", ističe Kostić.

Objektivno rečeno, dodaje Kostić, Vlada ne kreira uslove na svjetskom finansijskom tržištu pa se mogla zadužiti samo pod uslovima koji su trenutno vladajući.

"Pored toga nije ova Vlada stvorila obavezu u vraćanja duga koji dospijeva u ovoj godini (656 miliona, od čega 138 miliona za kamate) pa je zbog toga treba kritikovati. Osim ako neko ne smatra da je opcija ne vraćati kredit, što bi bilo van pameti", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније