Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

06. 03. 2024. 10:51 >> 10:52
Čitaj mi:

NOVAKOVIĆ-ĐUROVIĆ

"Odnos prema sektoru bezbjednosti ohrabruje samo OKG"

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković-Đurović ocijenila je da trenutni odnos Vlade Crne Gore prema sektoru bezbjednosti jedino može ohrabriti organizovane kriminalne grupe. U emisiji "Link", na Radiju Crne Gore", kazala je da bi bilo krajnje odgovorno da Andrej Milović više ne bude ministar pravde, te da je potpuno jasno da će partija iz koje dolazi glasati za smjenu predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

Novaković-Đurović kazala je da je odluka predsjednika države Jakova Milatovića da napusti sve funkcije u Pokretu "Evropa sad" (PES) bez dileme uticala i na trenutnu  unutrašnju dinamiku unutar te partije, te da je izvjesno da će se to desiti i u perspektivi.

Istakla je da je GP URA do sada imao korektnu saradnju sa Milatovićem i da se nada da će se nastaviti.

Na pitanje očekuje li drugog ministra pravde, nakon isključenja Milovića iz PES-a, Novaković-Đurović je odgovorila: 

"To bi bilo krajnje odgovorno, da Milović više ne bude ministar pravde. On u vladi nije kao ekspert već u kapacitetu člana Predsjedništva PES-a. Dodatno je problematično oblzloženje koje dobijamo od "Evrope sad". URA je najavila interpelaciju jer su sva dešavanja, njegove sumnje u povezanost sa BIL, kao i odluka za neizručenje turskog državljanina Binalija Čamgiza, više nego dovoljan osnov da on više ne obnaša tu fukciju."

Poslanica GP URA naglasila je da za na smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina čekalo dva mjeseca iako je za to postojao pravni okvir. Ocijenila je i da odluka za v.d. direktora policije rnema uporište u zakonu.

"Postaje jasno da vlada ima ciljano neodgovoran odnos prema sektoru bezbjedosti. Izbjegavaju da donose odluke i pokazuju da se nedostatak dogovora direktno preslikava na sektor bezbjednosti. Raspisivanje oglasa za v.d. direktora policije nema uporište u zakonu. Nova naknadna pamet premijera prosto nema osnova i iza ovakvog odnosa prema sektoru bezbjednosti kriju se neki sumnjivi odnosi i linkovi premijera i ministra pravde sa ljudima iz različitih struktura, uključujući i kriminalne koje žele da zadrže svoj uticaj u sektoru bezbjednosti", kazala je ona u "Linku".

Glasaće za smjenu Mandića

Novaković-Đurović je rekla da GP URA nije glasala za izbor Mandića na funkciju predsjednika Parlamenta, te da je  potpuno jasno da će glasati za njegovu smjenu.

"Mnogo je dešavanja nakon njegovog imenovanja, uključujuči njegov boravak u izbornom štabu jedne političke partije u drugoj državi, kao i posjeta Milorada Dodika, koja je upriličena u zgradi Skupštine. Smatramo da na takav način funkcija predssjednika Sekupštine ne može da se obnaša", istakla je ona.

Dodala je da od Demokratske partije socijalista (DPS) ne čuje oštre tonove u vezi sa radom aktuelne vlade. 

"Materijala za to i te kako ima. Imamo kontatno vraćanje na ideološke podjele, to jeste legitimno, ali po mom mišljenju ne može biti jedina tema kojom se bavite, ili iza toga stoji da DPS na neki način štiti Spajića."

Komentarišući poteze Mandića, Novaković-Đurović  je kazala da on nije odstupio od svoje politike.

"Pitanje je šta o tim potezima misli ostatak parlamentarne većine, posebno Spajić i PES. Tada će nam biti jasno gdje je ideološki i vrijednosno ova aktuelna većina", rekla je poslanica GP URA. 

"Premijer da pojasni Evropu sad 2"

Novaković-Đurović je u "Linku" rekla da program Evropa sad 2 ne postoji u budžetu za ovu godinu, niti u projekcijama finan za 2025. i 2026. godinu, te da je misija MMF-a potvrdila je da nije vidjela program u budžetu.

"Predsjednik vlade samo potvrđuje naše navode, a parlamentarna većina odbija da se omogući kontrolno saslušaje premijera i ministra finansija na ovu temu. To više nije pitanje naše, uslovno rečeno, pobjede. Ovo je ključno pitanje za građane. Premijer mora da objasniti kako će se realizovati njegovo obećanje da će se minimalna prosječna zarada dovesti do 700 eura do oktobra."

Aktuelno zaduženje je, po GP URA, najvažnija tema. 

"Nijesmo dobili demantij od vlade, tako da je informacija vjerovatno tačna. Problem je pto se takve odluke donose tajno, potrebno je da znamo kako, zašto i iz kojih razloga se donosi takva odluka", rekla je sagovornica Radija Crne Gore.

Na pitanje d ali očekuje rebalans budžeta, Novaković-Đurović  je odgovorila:

"Ako se kreće sa zaduženjem, to je onda za očekivati. Ali, s obzirom da vlada odluke donosi netransparentno, ne bi me iznenadilo da se tako važne odluke donose i zaobilazeći parlament."

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније