Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

06. 02. 2024. 10:15 >> 10:17
Čitaj mi:

PRVIH 100 DANA VLADE  

Gvozdenović: Kvalitet rada resora varira, nema transparentnosti

Prvih 100 dana 44. Vlade i koalicione vlasti u Crnoj Gori obilježili su uspjesi u izboru nosilaca sudskih funkcija, postizanju sporazuma vezanog za sprovođenje popisa, dobar impuls u oživljavanju procesa Evropskih integracija i početak rada na izbornoj reformi, ocijenila je zamjenica izvršnog direktora CDT-a Milena Gvozdenović. Istakla je, međutim, da kvalitet rada pojedinih resora značajno varira.

Gvozdenović kaže da Vlada nije bila u stanju da usvoji godišnji program rada, da ne može da se pohvali visokim nivoom transparentnosti, a borba za prevlast u sektoru bezbjednosti i dalje blokira stvaranje održive i efikasne politike na ovom polju.

“Vlada i koaliciona vlast ali i dio opozicije u formalnom smislu ispunili su ono što ovo društvo nije bilo u stanju godinama unazad – kompletiran je izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što sigurno predstavlja uspjeh. Ipak, da li će ova imenovanja, i pored toga što dio izabranih kandidata sigurno ima zadovoljavajuće reference, dovesti do stvaranja nezavisnih institucija ostaje da se vidi. Važno obilježje prvih 100 dana rada Vlade jeste i, čini se, ispoljena odlučnost da prije evropskih izbora Crna Gora dobije završna mjerila u poglavljima 23. i 24, što bi odblokiralo zatvaranje poglavlja iz ostalih oblasti”, ocjenjuje Gvozdenović.

Uspjeh Vlade, vladajućih partija i opozicije je, kaže, dogovor o sprovođenju popisa 2023. godine što je ključni uzrok smanjivanja tenzija koje su prijetile da pređu u ozbiljnije društvene nesporazume. 

“Pohvalno je i to što su neki važni procesi koji su izostavljeni u ekspozeu, kao na primjer početak izborne reforme i rad na zakonu o Vladi, bili predmet rada Vlade ili koalicione vlasti. Međutim, u ovim oblastima se računaju samo ostvareni rezultati pa, zbog ranijih loših iskustava, treba biti veoma oprezan u ocjenama. Utisak je da su se razlike u kvalitetu po pojedinim resorima, u ekspozeu predsjednika Vlade, zapravo preslikale na kvalitet rada pojedinih ministara. Dobili smo Vladu neujednačenog kvaliteta po resorima, i te razlike trebaju da zabrinu njenog predsjednika”, poručuje Gvozdenović.

Prvih 100 dana Vlade, smatra, nije bilo dovoljno da se razjasne nedoumice o dostižnosti njenih ciljeva, pa se improvizacija iz ekspozea prenijela i na njeno funkcionisanje.

“U prilog ovome najbolje govori činjenica da Vlada još uvijek nije usvojila godišnji program rada. Umjesto da Vlada u prvih 100 dana trasira održivu politiku u sektoru bezbjednosti i na taj način poboljša bezbjednost građana i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ona je nastavila utabanim stazama unutrašnjih borbi za političku prevlast u ovom sektoru”, ističe Gvozdenović.

Improvizacija postoji i kad je u pitanju Vladina komunikacija sa javnošću.

“Nakon zatvaranja za javnost sjednica Vlade i najave stalnog informisanja kroz pres konferencije nakon istih, ispostavilo se da konferencije nijesu održane nakon polovine sjednica. Evidentne su razlike u komunikaciji sa javnošću pojedinih resora, odnosno ministara, a sam predsjednik Vlade je za domaće medije dao samo jedan intervju i to uoči 100 dana Vlade. Netransparetno zaduživanje od 109 miliona eura predstavlja jedan od primjera ove komunikacione filozofije”, ocijenila je Gvozdenović.

  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније