Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

26. 01. 2024. 11:13 >> 12:22
2

vanja ćalović marković

Crnoj Gori hitno potreban veting

Izvršna direktorica NVO MANS Vanja Ćalović Marković u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore poručila je da Crna Gora nema više vremena za eksperimente, i da je neophodno fokus staviti na veting sistem. Problematizovala je činjenicu da je jedan od kandidata za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorad Marković "sakrio neke stavke u biografiji", a odluku ministra pravde Andreja Milovića da turskog državljanina Binalija Čamgoza bliskog "kavačkom" klanu, a umiješanom u ubistvo vođe "škaljarskog" klana Jovana Vukotića u Istanbulu ne isporuči Turskoj ocjenjuje skandaloznom.

Podsjetila je da smo u trenutku kada je konkurs za VDT-a raspisan imali smo drugi savez parlamenta i izbor se nije mogao završiti bez podrške bivše vlasti.

"To je demotivisalo mnoge kandidate, ali ne i Markovića koji je sarađivao sa bivšom vlasti. Ja mu zamjeram što je pokušavajući da dođe do potrebne većine u Skupštini sakrio neke stavke u biografiji. Sakrio je da je od 2006. zaključnio sa 2020. pratio izbore za CEMI i nikad nije saopštio da postoji bilo kakav problem o kupovini glasova. Jedina njegova javna izjava odnosi se na snimak "Mašane prelomi u glavu", gdje je kazao da se tim pozabave institucije sistema", kazala je Ćalović - Marković i podsjetila da je na čelu "institucija sistema tada bila Vesna Medenica".

Ocijenila je da je Marković te informacije sakrio od poslanika DF-a koji ga teško mogu glasati.

"A od predstavnika manjina sakrio je konflikt interesa i nije im saopštio na koji način će postupati u onim predmetima u kojem su bili uključeni članovi njegove porodice a radi se o slučaju "Deportacije" i napadu na Dubrovnik, gdje je njegov otac predvodio policijske jedinice", navela je Ćalović - Marković.

Milorad Marković kazao da je u tom predmetu njegov otac pravosnažno oslobođen.

"Cijela Crna Gora zna da niko nije odgovorao u slučaju "Deportacije", a Dubrovnik nikad nije otvoren. Ime najuticajnijeg čovjeka u državi Mila Đukanovića nikad se nije pomenulo u tim optužbama. I tužiteljka Lidiija Vukčević je kazala da nema političke volje da se riješe ovi slučajevi", navela je izvršna direktorica MANS-a.

Kaže da u slučaju kandidata za VDT imamo čovjeka koji je bio porodični vezan za osobu koja je donosila važne odluke u tom periodu devedesetih.

Naglasila je da ogroman dio prljavog kapitala datira iz devedesetih godina, a da je Marković bio tvorac onog Zakona o oduzimanju imovine, po kojem se ne ispituje porijeklo novca stečenog devedesetih godina.

Kaže da političari u taj izbor ugrađuju svoje političke interese.

"Kompromisi se moraju praviti ali se mora vidjeti oko čega se prave. Ono što je važno u trenutku kad izaberu VDT-a ta osoba dobija takvu moć da može da uzme bilo koji predmet od Specijalniog državnog tužioca, i da ga da u rad tužiocima u VDTu. A tamo se još nalaze on i tužioci koje je postavljala Vesna Medenica", kazala je Ćalović Marković i ocijenila da je veting jedino rješenje.

"Ne postoji nijedno drugo rješenje koje nam omogućava da se oslobodimo takvih kadrova. Nemamo pravo da čekamo na to više. Ja sam u septembru 2020. godine predložila načine na koje to možemo da uradimo, i to je jedini način da se ovim licima oduzme imnovina. Nedavno smo predložili i uvođenje posebnog suda. Ljudi koji su bili u sprezi sa organizovanim kriminalom treba da odlučuju u slučajevima organizovanog kriminala. Mora se sa vetingom krenuti prije nego što operu svoje biografije", naglašava ona.

Komentarišući činjenicu da još uvijek nemamo novog direktora UP, ona kaže da se taj proces prolongira zbog evidentnog sukoba PES-a i Demokrata.

"Evidentan je politički obračun Demokrata i PES-a i to nije samo oko slučaja Predraga Šukovića. Zbog njih nemamo novog direktora UP. Ono što je najgore za društvo je što se tu vidi vrlo malo principa. Mislim da je evidentno da oni tamo žele nekoga nad kim će imnati politiičku kontrolu", navela je Ćalović Marković.

U osvrtu na odluku ministra pravde Andreja Milovića da turskog državljanina Binalija Čamgoza bliskog kavačkom klanu, a umiješanom u ubisvo vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića u Istanbulu ne isporuči Turskoj kaže da je Milović zloupotrijebio diskreciono ovlašćenje.

"Mi trošimo novac da čuvamo jendom čovjeka koji je u vezi sa kavačkim klanom, i pitanje je zašto Milović ovo radi. Šokirana sam kako se ministar usudio da sa tako malo praviosudnog iskustva donese ovakvu odluku. Zabrinjavajuće je zašto je ministar javne uprave Maraš Dukaj čekao da ga ANB informiše da mu je život ugrožen, a nije informisao ANB o neprimjerenim kontaktima", kazala je ona i poručila da klanovi koriste rupe u sistemu da se infiltriraju.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније