Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.Л.Б.

29. 11. 2023. 14:37 >> 16:34
6

SPAJIĆ PORUČIO

Predložiću odgađanje popisa za 3. decembar

Premijer Milojko Spajić poručio je da nema razloga za odlaganje Popisa stanovništva, ali, kako dodaje, spreman je da ponudi odlaganje početka popisa za četiri dana. Kazao je da će danas da razgovara sa parlamentarnom većinom, te da je spreman DPS-u da pošalje ponudu da se popis odgodi za četiri dana do 3. decembra. "I da vidimo da li su namjere dobre ili loše", kazao je Spajić i dodao da postoji maksimalan nivo kontrole popisa.

"Svaka tačka sporazuma koji smo potpisali je do kraja ispunjena", kazao je Spajić, novinarima u Baru.

Premijer je istakao da su juče svi konstatovali da su se uslovi za popis ispunili i svaka tačka sporazuma koja je potpisana je do kraja ispunjena, uključujući i usvajanje zakona.

"Što se tiče broja popisivača, postoji traženi broj i dovoljan broj popisivača. Znači kada Monstat traži određeni broj, to ne znači da je taj broj apsolutno neophodan da bi se popis održao. Tako da iz Monstata ste čuli upravo na pres konferenciji da ima i dovoljan broj popisivača, tako da ne bih dalje komentarisao to. Druga stvar je specifikacija za softver, to nije bio dio sporazuma. Znači svaku, ponovno ponavljam, svaku tačku sporazuma smo do kraja ispunili. I izvršna vlast i Monstat i Skupština", naveo je Spajić.

Podsjetio je da je Skupština jednoglasno usvojila zakon koji upravo govori o komisiji koja treba da se formira za 10 dana.

"Znači mi imamo vremena da formiramo tu komisiju i da idemo prema tome. Međutim, mi smo bili jako vrijedni i spremili smo specifikaciju za softver. Danas je Monstat i specifikaciju predstavio. Nažalost, nismo imali člana opozicije koji treba da bude član te komisije i još nije delegiran. Čekamo tu osobu da se delegira i da pogleda specifikaciju. Mislim da neće imati nikakve zamjerke", istakao je premijer.

Napominje da nema razloga za odlaganje popisa, i da se otvara jedna mogućnost koja se nije otvorila 14 godina.

"Upravo zbog toga danas ću obaviti razgovor sa skupštinskom većinom, sa predstavnicima partija, a u cilju stvarno jedne inkluzivnosti koju Crna Gora nikad nije vidjela poslao bih ponudu DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da odložimo popis do 3. decembra i da vidimo da li su namjere dobre ili loše. Evo i zadnji taj ustupak, kao jedna mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo, da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar, jer već je maksimalna kontrola", navodi Spajić

Kako je dodao, takav nivo kontrole nije bio čak ni 2011. godine.  Naglašava i da je priča opozicije o bojkotu u početku imala opravdan razlog, jer su postojale mnoge nesuglasice.

"Nije bilo opozicije u komisijama, mnoge druge stvari, recimo ovaj kontrolni mehanizam kroz softver. Postojalo je jedno veliko nepovjerenje koje nije nastalo  preko noći, ono traje odavno i stvarno nije lako povjerenje izgraditi, ali mi smo mjesec dana sa potpuno dobrom namjerom ušli u ovaj proces želeći da svakoga uvučemo", poručio je Spajić.

Cilj im je, kaže, bio da se napravi jedan inkluzivan proces, sa punim fokusom na Evropsku Uniju i da se svi fokusiraju na te teme, jer nema vremena za gubljenje.

"Izašli smo maksimalno u susret i opoziciji i evo ovaj prijedlog je još jedna korak. Danas ću da pričam sa skupštinskom većinom, nije garantovano da će svi prihvatiti. Takođe, vidjećemo i kako opozicija na to reaguje. Ali stvarno mislim da je to jedna mjera zadnjeg kompromisa. Za popis smo spremni apsolutno. Dali smo nadljudske napore iz Monstata, iz mog kabineta, iz resornog ministarstva, da se sve pripremi do kraja kako treba, da nema niko nijednu zamjerku. Što se tiče kontrole, ja mislim da će kontrola biti ne na evropskom nivou, nego prevazilaziti svaki nivo bilo koje države koje možete da uporedite sa Crnom Gorom. Tako da, ukoliko se ovo ne prihvati, ja stvarno više nemam nikakav komentar na temu bojkota i temu neučestvovanja u popisu", poručio je Spajić.

Podsjetimo, ranije danas direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović kazao je da Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počinje sjutra i da su obezbijeđeni svi uslovi za njegovo sprovođenje. On je pozvao građane da učestvuju u tom procesu.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je danas da nijesu ispunjeni svi uslovi iz Sprorazuma, zbog čega DPS, kako je kazao, ne može učestvovati u održavanju Popisa stanovništva.

"Ako ne dođe do ispunjavanja svih uslova mi ćemo obesmisliti ovaj proces i u ovom procesu nećemo učestvovati" poručio je Živković na konferenciji za novinare.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније