Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.Л.Б. [ Mina ]

29. 11. 2023. 12:09 >> 17:45
3

DIREKTOR SAOPŠTIO

Monstat spreman, popis počinje sjutra

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počinje sjutra i obezbijeđeni su svi uslovi za njegovo sprovođenje, kazao je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović i pozvao građane da učestvuju u tom procesu.

Pejović je, na konferenciji za novinare, rekao da je Monstat u planiranim rokovima sproveo sve aktivnosti za pripremu popisa.

"Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počinje sjutra, kada naši popisivači izlaze na teren. Obezbijeđeni su svi uslovi za njegovo održavanje uz adekvatne i zakonite kontrolne mehanizme“, kazao je Pejović.

Kako je rekao, popisivači i instruktori danas obilaze popisne krugove.

„Ne postoji nijedan razlog da se Monstatu ne dozvoli da uspješno sprovode popis“, rekao je Pejović.

Upitan u kom momentu nijesu validni rezultati popisa, ukoliko bude bojkota, Pejović je rekao da mu je žao ukoliko dođe do bojkota, jer su svi preduslovi ispunjeni, a posljednji je specifikacija za softver za provjeru podataka.

„Specifikacija je odrađena od Monstata, spostvenim kapacitetima smo izradili ovu specifikaciju“, rekao je Pejović i dodao da će je dostaviti na uvid Vladinoj komisiji koja će biti formirana narednih dana.

Pejović je rekao da je specifikacija završena u utorak uveče.

„Mi je nećemo davati javnosti, neophodno je formirati komisiju koja će pratiti kompletno uspostavljanje softvera. Od jednog političkog subjekta smo čuli da je neophodno da je imamo, a nije zahtjev da se softver završi do kraja godine“, naveo je Pejović.

On je kazao da je učešće svakog građanina u popisu bitno radi dobijanja preciznih i kvalitetnih podataka i pozvao građane da otvore vrata popisivačima.

Pejović je rekao da su se vodile kampanje o popisu s ciljem širenja dezinformacija, kako iz političkih partija i od drugih aktera u društvu, što je doprinijelo odlaganju.

„Zato pozivamo na uzdržavanje od izjava koje ne doprinose smirivanju tenzija, stvaraju konfuziju i nepovjerenje kod građana“, rekao je Pejović.

On je pozvao građane da se informišu o pitanjima u vezi popisa preko info-centra i javne kampanje koju sprovodi Monstat.

„Popis je mnogo više od onoga što se često može čuti u javnosti, čine ga sva pitanja iz upitnika, a ne smao ona koja se dominantno prožimaju kroz javnost ovih dana“, kazao je Pejović.

Kako je naveo, popisom se dobija kompletna slika o stanovništvu i njegovim karakteristikama.

„Popisni podaci značajni su za definisanje i sprovođenje Vladinih politika, za naučna istraživanja, civilno društvi, a posebno su značajni za dalji rad Monstata“, rekao je Pejović.

On je kazao da postoje zakonske odredbe da su osobe koje su prepoznate da učestvuju u popisu dužne da učestvuju u tom procesu.

„Kaznene odredbe postoje, ja ih ne bih ponavljao, već bih pozvao građane da se posluže zdravim razumom, a ne političkim manipulacijama“, rekao je Pejović.

On je, upitan da li fali popisivača, kazao da se mora napraviti razlika između traženog i dovoljnog broja popisivača.

„U okviru organizacije popisa uvijek je praksa da se traži veći broj popisivača, to smo i ovog puta uradili. Ja sam skoro pa ubijeđen da sa 3,3 hiljade kandidata, koliko je u ovom trenutku, mi možemo uspješno sprovesti popis ukoliko se bude popisivalo adekvatnom dinamikom“, dodao je Pejović.

Kako je kazao, ukoliko dođe do „osipanja“ popisivača, postoji mogućnost popisivača iz bliske opštine.

„A veoma često imate kvalitetne popisvače koji svoj popisni krug relativno brzo završe i onda im se dodjeljuje novi popisni krug, što utiče na dinamiku i ubrzanje popisa“, rekao je Pejović.

On je kazao da je treća opcija, do koje ne žele da dođe, produženje terenskog prikupljanja podataka.

Kako je rekao, ukoliko bojkotuju političke partije, to ne znači da će građani bojkotovati.

Upitan zašto se ništa nije preduzelo da se kazne oni koji pozivaju građane na bojkot popisa stanovništva, Pejović je rekao da je dio Sporazuma o popisu bio da se partije ne oglašavaju.

„Nije cilj popisa prijetiti građanima, kaznene odredbe su tu iz preventivne mjere. Kada nas pitaju o kaznama i bojkotu, mi želimo obrnuti teze i pozvati građane da učestvuju, jer će podaci dobijeni popisom biti za njihovu dobrobit“, rekao je Pejović.

Upitan o pozivima Demokratske partije socijalista na bojkot, Pejović je kazao da je specifikacija za softver gotova i da su ispunjeni uslovi za popisivače.

„Treći uslov ja nijesam čuo. Na građanima je da procijene da li smo ispunili sve uslove“, kazao je Pejović.

Kako je kazao, odgovornost je građana, a ne političara, da li će se odazvati popisu.

Upitan da, ukoliko dođe do odustajanja popisivača, da li će to iziskivati dodatan novac, Pejović je rekao da neće, zato što popisivači rade po učinku.

Od veličine bojkota zavisiće preciznost podataka popisa

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković rekla je da imaju mehanizam da koriste podatke iz administativnih registara da bi dopunili određene podatke.

„Taj metod je prepoznat i u načinu sprovođenja popisa u drugim državama“, rekla je Remiković.

Ona je kazala da će od veličine bojkota zavisiće preciznost podataka popisa.

Upitana koliko građana treba da ne učestvuje u popisu da rezultati ne bi bili prihvaćeni, Remiković je rekla da se ne može govoriti o neprihvatanju rezultata i da će procjena Monstata biti zvaničan podatak.

Ona je navela da zvanična statistika neće objaviti nijedan podatak koji će biti nedovoljno precizan.

„Objasnićemo preciznost, objasnićemo sve metode koje budemo koristili u zavisnosti od količine neodaziva. U svakom slučaju, podatak koji se objavi biće zvaničan podatak“, navela je Remiković.

Na pitanje da li ljudi iz dijaspore ulaze u popisnu statistiku, Remiković je rekla da se obuhvataju popisom.

„U obavezi smo da poštujemo međunarodne definicije, pa tako i ovu“, kazala je Remiković.

Ona je navela da je riješeno da će se popisom obuhvatiti i crnogorski državljani koji su u momentu popisa odsutni.

„Pod uslovom da postoji član domaćinstva u Crnoj Gori koji će dati podatke za odsutne članove domaćinstva“, pojasnila je Remiković.

Upitana zašto se popisom ne utvrđuje koliko neko ima stanova, Remiković je kazala da ni na prošlom popisu nije moglo da se utvrdi vlasništvo, pa ni sada.

„Tradicionalni popis podrazumijeva obilazak od vrata do vrata. Kada naiđemo na prazan stan nemamo realne mogućnosti da utvrdimo ko je vlasnik stana“, kazala je Remiković.

Na pitanje koliko je na prošlom popisu 2011. godine bilo popisivača, Remiković je kazala da je bilo 3,3 ili 3,4 hiljade.

Ranije danas, vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da nijesu ispunjeni svi uslovi iz Sporazuma, zbog čega DPS, kako je kazao, ne može učestvovati u održavanju Popisa stanovništva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније