Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

07. 11. 2023. 17:31 >> 17:39

CGO

Za GP URA imenovanje nije imenovanje

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazali su da Građanski pokret URA i poslanik Dritan Abazović pokušavaju da obmanu javnost i prikriju nedomaćinsko i nedemokratsko upravljanje državnim aparatom.

"Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da se današnjim saopštenjem pokreta URA, ali i izjavom sada već opozicionog poslanika Dritana Abazovića na javnom servisu RTCG, kroz niz paušalnih ocjena, pokušava obmanuti crnogorska javnost, ali i prikriti nedomaćinsko i nedemokratsko upravljanje državnim aparatom", kazao je Nikola Obradović, asistent na programima.

Iz CGO-a ističu da su od početka tehničkog mandata Vlade u CGO-u sa pažnjom pratili aktivnosti koje se odnose na imenovanja i razrješenja javnih funkcionera/ki.

"Shodno podacima objavljenim u Službenom listu Crne Gore, periodično smo, iznosili konkretne podatke o broju imenovanih i razriješenih funkcionera/ki, a što je s pravom generisalo pažnju značajnog dijela javnosti. CGO nikada nije ulazio u to da li su javni funkcioneri imenovani na v.d. poziciju ili ne, kao i da li je jedno lice imalo više funkcija, već su precizno navođene brojke imenovanih javnih funkcionera/ki i to isključivo za period tehničkog mandata", navodi Obradović.

Napominje da Vlada u tehničkom mandatu na to nije reagovala kad je imala obavezu da pruži objašnjenja, ali je, kako su kazali, do posljednjeg dana tu praksu sprovodila.

"Postavka da imenovanje nije imenovanje pod određenim uslovima, kako to pokret URA danas interpretira, ostaće zabilježeno kao i ono da zakone ne treba poštovati ako su nespretno napisani. I laici znaju da svako imenovanje ili razrješenje, uključujući i ona koja su privremena, odnosno v.d, a koja se izglasaju na Vladi i objave u Službenom listu, predstavljaju posebno, novo imenovanje ili razrješenje. Takođe, neće biti da je gotovo čitav državni aparat bio u v.d. stanju, što impliciraju iz URE, a CGO napominje da su i v.d. stanja jedan od pokazatelja nedemokratske, a u nekim slučajevima i nezakonite, prakse Vlade Abazovića", ističe Obradović.

Iz CGO-a navode da ostaju pri stavu da je "Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu imenovanjima svjesno unaprijed obezbijedila nezasluženu finansijsku dobit visokom broju funkcionera/ki, koristeći svoju tadašnju poziciju kao poligon za namirivanje partijskog kadra".

"Tim je unaprijed opterećen budžet, a što će potvrditi dodatni izdaci iz budžeta koji će biti znatno veći nego trenutni. U tom dijelu, treba istaći da saopštenje pokreta URA daje korisnu sugestiju da se ti podaci pribave, jer će oni svakako biti jedan od pokazatelja koliko nas je ta Vlada koštala. U međuvremenu, privrženost pokreta URA zaštiti državnog budžeta, ali i pokušaj da se naknadno sanira načinjena štete, umjesto kroz saopštenja, može se demonstrirati i kroz uzimanje u obzir inicijative CGO-a za smanjenje trajanja i iznosa funkcionerskih naknada po prestanku funkcije, a koja već godinu i po dana stoji i u ladici njihovog poslaničnog kluba", kazao je Obradović.

iz CGO poručuju i da će konačno, ocjenu o kvalitetu rada te Vlade dati i Izvještaj EK za Crnu Goru, "kao i drugi relevantni i objektivni dokumenti, nakon što su je već dali građani i građanke Crne Gore, u mjeri u kojoj su to mogli kroz koalicioni izlazak na izbore ovog političkog subjekta".

Podsjećamo, iz CGO su ranije kazali da je vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu imenovala 1.309 javnih funkcionera. 

Abazović je juče u emisiji Naglas kazao da nema namjeru da se raspravlja sa Centrom za građansko obrazovanje.

"Ne napadam NVO sektor, nego samo neistine. Vijest (o imenovanju preko 1.300 funkcionera u mandatu tehničke vlade) je netačna", izjavio je Abazović.

I Građanski pokret URA danas je demantovao informaciju da je 43. Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu imenovala 1300 funkcionera i da je bilo 500 razrješenja

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније