Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Марко Терзић, ТВЦГ

30. 10. 2023. 06:30 >> 20:51
2

NAKNADE

Godišnje za bivše funkcionere skoro 2,5 miliona

Vlada u tehničkom mandatu odbrojava možda posljednje dane do izbora novog sastava izvršne vlasti. A brojaćemo, po svemu sudeći, i ogromne količine novca za funkcionerske naknade, koje će narednih 12 mjeseci primati svi koji budu razriješeni iz aktuelnog sastava Vlade, a ne odreknu se tog prava. I to nije novi problem, naprotiv. Iz NVO sektora od ranije ukazuju na apsurdnost zakonskog rješenja kojim se rasipa novac građana.

"I visoke zarade, službeni automobili, i službeni telefoni, plaćeno gorivo, dnevnice za službena putovanja, dodatni iznosi koji se izdvajaju za njih u odnosu na rad u različitim komisijama, dakle nešto što je inače njihov redovan posao, raznorazne varijabile", kazala je direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović. 

Sve to, prema riječima Mrdovićeve, sljeduje Vladine funkcionere. A kako im, nakon svega, gubitak posla i status bivših ne bi teško pali, brine se zakon koji im omogućava naknadu po prestanku funkcije.

"Oni podaci koji su dostupni, dakle nam ukazuju da se iz budžeta izdvaja na godišnjem nivou na ime naknada za bivše funkcionere blizu dva i po miliona eura", kazao je Centar za građansko obrazovanje Nikola Obradović. 

Hoće li i ta cifra biti premašena možemo naslutiti na osnovu podataka o imenovanjima funkcionera. Aktuelni premijer, ostavlja nasljedniku – punu kuću.

"Vlada u tehničkom mandatu na čijem je čelu Dritan Abazović je za vrijeme svog tehnčkog mandata imenovala 1.305 funkcinera, a razriješila 464. Što je ogroman rast ukoliko se uporedi da je vlada u tehničkom mandatu Duška Markovića imenovala 225 funkcionera, a razriješila 106, dok je vlada Zdravka Krivokapića imenovala 141 funkcionera, a razriješila 93", kazao je iz Centra za građansko obrazovanje Nikola Obradović.

"Treba relano očekivati da će doći do popriličnog broja zamjene ljudi, jer prosto naša politika je takva, i naše političke partije su takve, ovi novi su dobili vlast i naravno da oni žele da upravljaju, tako da se sigurno može raditi o novim milionskim iznosima koje će nakon ovog novog ciklusa zamjena političkih figura da koštaju građane Crne Gore", kazala je Mrdović. 

A evo koliko funkcionera i to ne samo onih iz Vlade, prima nadoknadu po prestanku funkcije - već u ovom trenutku njih je 114. Mjesečno nas koštaju više od 180 hiljada eura, a prosječni neto iznos pojedinačnih isplaćenih naknada za period od januara do septembra, iznosi skoro hiljadu i po eura.

Da se nešto mora mijenjati iz NVO sektora ukazuju od ranije. Još prošle godine CGO je, kaže Obradović, svim poslaničkim klubovima i odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, predložio inicijativom, između ostalog, da se razriješenim funkcionerima, umjesto godinu, isplaćuje naknada tri mjeseca.

"I da ona bude u visini prosječne neto zarade u Crnoj Gori, veoma je zanimljivo da su svi poslanici ovo složno ignorisali, zaključno sa agilnim predsjednikom odbora za politički sistem pravosuđe i upravu", istakao je Obradović.

"Ali znate kako niko ne sječe granu na kojoj sjedi, svi oni vole da imaju neku sigurnost i da godinu dana žive od novca nas poreskih obveznika a da pri tome nista ne rade", kazala je Mrdović.

I da i za to, budu bolje plaćeni od mnogih građana.

Na potezu je novi saziv Skupštine i poslanici koji imaju priliku da pokažu da im je javni interes na prvom mjestu. Čekamo...

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније