Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

27. 10. 2023. 06:27 >> 19:27
3

FORMIRANA VEĆINA

Crna Gora dobija novu vladu

Čelnik Pokreta Evropa sad i mandatar Milojko Spajić dostavio je Skupštini predlog programa rada i sastava nove Vlade, ističući da je konstituisanje Crne Gore kao države pravde i prava jedan od imperativa rada 44. vlade. O izboru Andrije Mandića za predsjednika parlamenta i izboru nove vlade poslanici bi trebalo da glasaju već u ponedjeljak, za kada je zakazana sjednica.

Po dogovoru nove većine, Crna Gora dobija novu vladu četiri mjeseca nakon prijevremenih parlamentarnih izbora. Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića izabrana je još krajem aprila 2022. godine ali je od avgusta prošle godine u tehničkom mandatu, jer joj je u parlamentu tada izglasano nepovjerenje. 

Spajić je u predlogu programa naveo da je konstituisanje Crne Gore kao države pravde i prava, jedan od imperativa rada 44. vlade i u tom smislu su definisali tri ključna prioriteta.

"Prvi prioritet podrazumijeva reformu i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija. Naime, osnov za postizanje najviših principa pravičnosti i pravde su nepristrasni organi pravosudnog sistema, nezavisni i samostalni nosioci pravosudnih organizacija u odlučivanju, jasan sistem kontrole i praćenja rada i obezbijeđeni sveukupni finansijski, prostorni i ljudski kapaciteti. Nadalje, biće potrebno stvaranje uslova da se u potpunosti riješi v.d. stanje u pravosuđu, koje je ozbiljna prepreka, kako unutrašnjem radu i efikasnosti pravosuđa, tako i ubrzanju evropskih integracija. U tom smislu, biće uloženi sveukupni napori, kako na planu dijaloga, tako i ubrzanja reformskih procesa, koji će garantovati vraćanje povjerenja u pravosuđe, njegovu nezavisnost i efikasnost", kazao je Spajić.

Najavio je da će pristupiti izradi i usvajanju zakona o izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kako bi se adekvatnije regulisala pojedina pitanja za koja se pokazalo da ne doprinose efikasnijem radu i dodatno podstakla nezavisnost, efikasnosti i odgovornosti sudstva.

Iz kompanije Fidelity consulting izjavili su sinoć da su sa velikim nestrpljenjem pročitali ekonomski dio ekspozea koji se odnosi na program Evropa sad 2.

"I da, prilično smo razočarani jer se termin Evropa sad 2 pominje svega - dva puta. Očekivali smo da ekspoze "zagrmi" oko programa Evropa sad 2, dobili smo blagi povjetarac. U ekspozeu se ne pominje se da će se program Evropa sad 2 realizovati za godinu dana. Nema pomena o punoj zaposlenosti. Ne pominje se prosječna penzija od 600 eura. Ne pominje se prosječna plata od 1.000 eura. Kao što smo i više puta ponavljali - nije moguće sprovesti tako obimne reforme u veoma kratkom roku. I to se indirektno priznalo u ekspozeu", naveli su iz Fidelity consulting.  

Međutim, kažu, ima jedna zanimljiva stvar koju ekspoze tretira.

"Pominje se samo oslobađanje poslodavca dijela troškova rada ali ne i oslobađanje zaposlenog od obaveza plaćanja troškova rada. Naime, doprinosi za fond PIO koji se odnose na poslodavce iznose 5,5%, dok za zaposlene oni iznose 15%. Dakle, poslodavci će, prema ekspozeu, biti oslobođeni plaćanja doprinosa za PIO od 5,5%. Ako pretpostavimo da će poslodavci biti oslobođeni i ostalih opterećenja koji se odnose na njih, na platu od 800 eura (koliko sada iznosi prosječna plata), program Evropa sad 2 maksimalno nudi povećanje od oko 8%(68 eura) a nikako 25%, kako je bilo predviđeno famoznim kalkulatorom. Nego dobro, čekamo detalje programa Evropa sad 2. Ko zna zašto je to dobro", poručili su iz Fidelity consulting.

Novinar Predrag Zečević kaže da je pažljivo pročitao ekspoze mandatara Spajića i navodi da mu se veoma dopada.

"U ekspozeu su jasno navedene ideje za koje sam se lično javno zalagao: Specijalni sud, Evropa sad 2, oduzimanje imovine stečene kriminalom, veting provosuđa i kritičnih državnih službenika, poreska reforma, socijalna pravda...Dokument je realan, bez opštih mjesta, nudi viziju Crne Gore kao Singapura na Balkanu, što je odlična polazna osnova. Međutim, da bi se ostvario ekspoze Spajiću (i sjajnom Niku Đeljošaju) su potrebni izvanredni pojedinci i saradnici u Vladi. Ja ih osim par njih jednostavno ne vidim. Jer većinu Spajićevog tima čine partitokrate koje nijesu u javnosti prepoznate da znaju bilo što da rade. Dajemo Vladi 100 dana, pa onda kritikujmo", rekao je Spajić.

Prema ekspozeu, nova vlada će reformom poreskog sistema, eliminisanjem biznis barijera kroz maksimalno ograničavanje nelegalnog poslovanja i sprovođenjem novog srednjoročnog investicionog ciklusa, obezbijediti rast javnih prihoda.

U ekspozeu, Spajić je predložio Aleksu Bečića za potpredsjednika vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove, Momo Koprivica predložen je za potpredsjednika vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, a Srđan Pavićević za potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu.

Za potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Spajić je naveo Nika Đeljošaja, a za potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića.

Filip Ivanović predložen je za ministra vanjskih poslova, Filip Radulović za ministra saobraćaja i pomorstva, Janko Odović za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Maida Gorčević za ministarku evropskih poslova.

Za ministra finansija predložen je Novica Vuković, za ministarku prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, za ministra pravde Andrej Milović, a za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

Vojislav Šimun predložen je za ministra zdravlja, Saša Mujović za ministra energetike i rudarstva, Boris Bogdanović za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane.

Za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sevjera Vladimir Martinović, za ministarku kulture i medija Tamara Vujović, a za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković. 

Maraš Dukaj predložen je za ministra javne uprave, a Fatmir Đeka za ministra ljudskih i manjinskih prava.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније