Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

14. 05. 2024. 16:52 >> 17:02
Čitaj mi:

SASTANAK U BRISELU

Crna Gora da osigura stabilnost cijena

Crna Gora pozvana je da nastavi temeljnu procjenu kretanja cijena i mogućih povratnih efekata i da bude spremna da koristi ograničena sredstva koja su dostupna u okviru izabranog monetarnog okvira kako bi se osigurala stabilnost cijena, navodi se između ostalog u zaključcima nakon sastanka Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i partnera sa Zapadnog Balkana.

Guvernerka Centralne banke Crne Gore, Irena Radović nakon sastanka je naglasila da su u zaključcima adresirani prioriteti za dalje fokusiranje i vođenje ekonomske politike zemlje kandidata.

Kada su u pitanju fiskalni prioriteti, kako ističe guvernerka Radović, ocijenjena je kao bitna srednjoročna fiskalna strategija, kao sveobuhvatni okvir svih mjera i aktivnosti u domenu fiskalnih politika i sa aspekta fiskalne održivosti zemlje kandidata.

“U dijelu koji se odnosi na Centralnu banku i finansijski sektor izuzetno sam ohrabrena pozitivnim ocjenama i ohrabrenjem da se nastavi sa usklađivanjem regulatornog okvira sa EU”, naglasila je Radović.

U zaključcima se poziva na usvajanje "čvrstog fiskalnog stava u 2024." kako bi se zemlja uskladila sa budžetskim ciljem i podržala dalju dezinflaciju, kao i da se višak prihoda iskoristi za smanjenje deficita i akumulaciju državnih depozita.

Između ostalog, poziva se na pripremu konkretne budžetske preporuke za smanjenje poreskih izdataka, ali i na poboljšanje nadzora preduzeća u državnom vlasništvu izradom i objavljivanjem povezanih procjena fiskalnog rizika.

Pristupom SEPA-i uštede do pola milijarde godišnje

Crna Gora, naglašava Radović, očekuje konačan odgovor Evropske komisije (EK) povodom nacrta aplikacije za Jedinstveni prostor plaćanja u eurima (SEPA), kojim bi se omogućile značajne uštede za građane i kompanije iz Crne Gore.

Naša zemlja, podsjeća Radović, prva je u regionu predala aplikaciju što je snažan signal koji se šalje i Crnoj Gori i regionu u daljem napretku ka EU.

“Pozitivno su ocijenjeni iskoraci koje je Crna Gora učinila, posebno u usklađivanju sa Regulativom EU koja se odnosi na plaćanja, takođe na bankarski sektor i ono sto smo dobili kao povratnu informaciju jeste ohrabrenje da nastavimo tim putem i očekujemo u naredom periodu konačan odgovor EK koji će nam omogućiti da i formalno predamo aplikaciju Evropskom savjetu za plaćanja (EPC) i da se time steknu uslovi da naši pružaoci platnih usluga, i banke pristupe takođe kroz EPC različitim platnim šemama, kako bi Crna Gora imala priliku da bude jedan od korsika svih prednosti pristupanja SEPA”, istakla je Radović.

Guvernerka je poručila i da se, prema ocjenama Svjetske banke, pristupom SEPA ostvaruju i do osam puta niži troškovi transakcija za pojedince i preduzeća, brža, efikasnija i sigurnija plaćanja, kao i brojne uštede na nivou regiona, koje su prema procjenama na godišnjem nivou oko pola milijarde eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније