Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Александра Бошковић [ Portal RTCG ]

24. 05. 2023. 06:38   >>  14:16 2

REAKCIJE

"Rukovodstvo ASK-a stvara privid da se nešto radi, pravog pomaka nema"

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) možda ima kapaciteta da kontroliše tokove novca u izbornoj kampanji, ali upitno je da li ima dovoljno volje da se zakon sprovede beskompromisno i bez izuzetaka, ocijenio je za Portal RTCG Advokat Veselin Radulović.

Sa druge strane, poslanik Nove srpske demokratije (NSD) i član Odbora za antikorupciju Jovan Jole Vučurović tvrdi da je ASK i dalje hobotnica Demokratske partije socijalista (DPS) i da je sve što sada govore obična magla. 

Ocjene Radulovića i Vučurovića dolaze nakon što su je direktorica ASK Jelena Perović juče saopštila da je ta institucija spremna za kontrolu trošenja novca u izbornoj kampanji, iako će u izbornu trku čak 15 lista.

"Sadašnje rukovodstvo ASK je bilo zaštitnik korupcije vrha bivšeg režima, a time i dio kriminalne hobotnice DPS-a. Potpuno je nebitno šta oni sad izjavljuju, jer je to najobičnija magla i pokušaj da se stvori privid da se tamo nešto radi", tvrdi Vučurović. 

Prema njegovim riječima, sadašnjoj strukturi u ASK-u se uskoro završava mandat.

"Radom te ekipe treba da se pozabave neki drugi organi, na primjer, Tužilaštvo kada se oslobodi kadrova DPS-a", istakao je Vučurović.

Advokat Radulović kaže da možda ASK ima kapaciteta da kontroliše tokove novca u izbornoj kampanji, ali upitno je da li ima dovoljno volje da se zakon sprovede beskompromisno i bez izuzetaka.

"Postoji prostor za unaprjeđenje pravnog okvira kroz izmjene Zakona o sprečavanju korupcije, ali to ne može dovesti do pozitivnih pomaka u praksi ako te izmjene ne bude pratila volja i spremnost za njihovu pravilnu primjenu. U sistemu koji je zadužen za primjenu zakona u oblastima suzbijanja korupcije i svih zloupotreba, trenutno samo funkcioniše dio tog sistema: specijalno tužilaštvo i specijalno policijsko odjeljenje", poručio je Radulović. 

Prema njegovim riječima, pored kompletnog pravosuđa, u v.d. stanju je i sudstvo i tužilaštvo, pa i advokatura.

"Uz nedostatak volje kod drugih djelova sistema, teško je očekivati pozitivne pomake u suzbijanju korupcije. Zato je od ključne važnosti da pravosuđe što prije izađe iz v.d. stanja, jer to odgovara samo onima koji krše zakon", smatra Radulović. 

Đukanović pao, strukture DPS-a i dalje jake

Vučurović navodi i da ASK otkriva mnogo dublji problem.

"To je da su prethodne dvije vlade toliko pozivale na borbu protiv kriminala i korupcije i opet na kraju nijesu uspjele da smijene DPS strukturu iz ASK-a. To je ona priča o neuspješnoj demontaži bivšeg režima, jer imamo slučaj da se na ovako važnim položajima i dalje nalaze perjanice DPS-a i posluga Mila Đukanovića", tvrdi Vučurović. 

Kako je kazao, koalicija "Za budućnost Crne Gore" podsjeća da Milo Đukanović jeste pao, ali su strukture DPS-a i dalje jake u Tužilaštvu, sudstvu, policiji, ANB-u, a i u ASK.

"Naš ulazak u Vladu označiće da počinje potpuna demontaža kojom će, između ostalog, biti spriječena svaka mogućnost da se DPS vrati na pozicije odlučivanja", zaključio je Vučurović.

Podsjetimo, direktorica ASK-a Jelena Perović je juče kazala da Agencija radi suštinsku kontrolu, a to znači da ne provjerava samo partije već i one koji im daju novac.

"Sve se provjerava i sa drugim subjektima, takozvanim "pružaocima usluga" partijama. Tako da radimo unakrsno provjeravanje iz tri ili četiri izvora i tek nakon toga objavljujemo konačne izvještaje o visini utrošenog novca", istakla je Perović u izjavi za Radio Crne Gore. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније