Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2023. 13:32 >> 14:39

ODBOR ZA POLITIČKI SISTEM

Saslušaće premijera i tužioce zbog Belivuka

Poslanici su jednoglasno na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu odlučili da saslušaju čelnike tužilaštva, premijera Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filip Adžića zbog ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru šefovima kriminalnog klana iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. To će biti kontrolno saslušanje. Biće saslušani postupajući tužilac u Osnovnom tužilaštvu Vukas Radonjić, tadašnji rukovodilac ODT Nikola Boričić te sadašnji šef ODT Podgorica Duško Milanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.


Kako je objasnio predsjednik Odbora Momo Koprivica, saslušanje će biti obavljeno 11. aprila. 

Iako je pomenuto ime bivšeg policijskog zvaničnika Zorana Lazovića, kao jednog od ljudi koje bi trebalo saslušati, Koprivica je rekao da on više nije funkcioner. 

"Poziv ide organima vlasti, on više nije dio organa vlasti", rekao je Koprivica. 

On je rekao da je cilj provjeriti postupanje organa vlasti. 

Koprivica je pojasnio i da je u sistemu krivična prijava koju je ovim povodom podijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, te je zato bitno saslušati predstavnike MUP-a Crne Gore. 

Sjednici prisustvuju samo poslanici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP), Građanskog pokreta URA i CIVIS-a.

Poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović kazao je da je konstatcija ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da postoje stotine kriminalaca u Upravi policije zaprepašćujuća.

"Prethodni sistem je izgrađen na tome, organizovani kriminal je postao dio vlasti. Sadašnja vlast i vlada, kao i ona prethodna, nisu imali dovoljno demokratskog kapaciteta kako bi se uhvatili sa tim u koštac", kazao je Radulović.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica rekao je da i u ovom slučaju postoje ozbiljne sumnje da je državni sistem stavljen u funkciju kriminala, odnosno da je policija stavljena u službu jednog klana.

Na predlog poslanika DF-a Predraga Bulatrovića o zajedničkom održavanju sjednice Odbora za politički sistem i bezbjednost Koprivica je obrazložio da je praktičnije da naprave prvi korak i zakažu saslušanja, a da se naknadno dogovori sjednica sa Odborom za bezbjednost i odbranu.

Komentarišući smjenu direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina, Bulatović je podsjetio da ni prilikom izbora nije imao podršku Fronta.

Dragan Bojović kazao je da je dobio inicijativu da se sasluša rukovodilac Jedinice za antikorupciju Uprave policije.

Kako je rekao Predrag Bulatović, nema razloga da se ne nastavi rad na izmjeni zakona o oduzimanju kriminalom stečene imovine. 

"Mislim da smo napravili korak naprijed", rekao je Bulatović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније